szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Döntő többségében a személyi felelősségre, a hanyagságra vagy a tudatlanságra vezethetők vissza a közétkeztetésben az utóbbi időben szaporodó számú ételfertőzések, ételmérgezések - mondta el Ócsai Lajos, az ÁNTSZ főosztályvezetője.

A közétkeztetéssel foglalkozó cégek általában jogkövető magatartást tanúsítanak, érzik a felelősségüket, gondot okoz azonban a személyi fluktuáció. A megfelelő képzettség, a felelősségtudatos magatartás nem minden dolgozóban alakul ki, s ennek a közétkeztetésben az ételfertőzések, ételmérgezések a következményei - mondta Ócsai Lajos, az ÁNTSZ főosztályvezetője a témában rendezett konferencián. 

Az utóbbi időben elszaporodott ilyen esetek döntő többsége személyi felelősségre, hanyagságra vagy tudatlanságra vezethető vissza. Az olcsó munkaerő alkalmazására irányuló szándék felülírja, amit "a józan ész diktál" - jegyezte meg.
 
Az esetleges szankciókról elmondta, hogy a közétkeztetésben az ÁNTSZ-nek határozati intézkedési, illetve szankcionálási lehetősége van.
 
Utóbbinak több fajtáját alkalmazzák, a kisebb szabálytalanságokért kiróható helyszíni bírság felső határa élelmezésegészségügyi szabálysértés esetén 10 ezer forint. A végrehajtási bírság felső határa 150 ezer forint, s lehetőség van minőségvédelmi bírság kiszabására is, amelynek alsó határa 50 ezer forint, felső határa az áru értékével függ össze. Ha az adott áru veszélyezteti az egészséget, lehet az értékének a háromszorosa.
 
A közétkeztetés aktuális minőségi és élelmiszerbiztonsági feladatai címmel rendezett konferencia célja, hogy felhívják a figyelmet az élelmiszerbiztonsági kérdésekre, a higiéniai szabályok betartásának fontosságára - mondta el az egyik előadó, Molnár Pál. Hangsúlyozta: a higiéniai szabályok betartása mellett a jó minőségű alapanyagokra, a dolgozók megfelelő egészségi állapotára egyaránt oda kell figyelni a közétkeztetésben.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Itthon

Tömeges ételmérgezés Szombathelyen

A szombathelyi háziorvosi városi ügyelet jelezte a Vas Megyei ÁNTSZ-nek, hogy sokan jelentkeztek náluk hányásos, hasmenéses panaszokkal; a tisztiorvosi szolgálat azonnal megkezdte a vizsgálatot, amelynek során 51 megbetegedést regisztráltak.

MTI Itthon

Ételmérgezésben halt meg P. György büntetőbíró

Vádemelést javasol a rendőrség egy óbudai vendéglő üzemeltetője ellen, mert az ő felelőssége volt, hogy két és fél évvel ezelőtt ételmérgezés miatt halt meg P. György - tájékoztatta a BRFK szerdán az MTI-t.

MTI Itthon

Tömeges ételmérgezés történt pénteken Budapesten

Újabb tömeges ételmérgezés történt Budapesten, egy belvárosi étteremben főzött menütől 90 ember, iskolások, idősek és egy cég dolgozói lettek rosszul, kórházba azonban nem került senki - közölte a Fővárosi ÁNTSZ osztályvezető főorvosa péntek kora este. Előzőleg egy színház 28 alkalmazottja lett rosszul.

MTI Itthon

Ötven ételmérgezett egy szatmári lakodalomban

Ötven ember fordult orvoshoz ételmérgezési tünetekkel Jánkmajtison, közülük öt súlyosabb állapotú beteget kárházba szállítottak - közölte az ÁNTSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézetének igazgató-főorvosa.