szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minden nehézség nélkül lehet vényre kapható gyógyszereket beszerezni az interneten az Egyesült Államokban - állapította meg az amerikai Columbia Egyetem gyógyszerfüggőségekkel foglalkozó intézete szerdán közzétett tanulmányában.

Joseph Califano, a kutatást végző csoport vezetője elmondta, hogy jelenleg 365 olyan honlap működik a világhálón, amely receptköteles gyógyszereket hirdet vagy közvetlenül értékesít az Egyesült Államokban. Ezeken az oldalakon bárki néhány kattintással és egy bankkártyával hozzájuthat veszélyes és komoly függőséget okozó gyógyszerekhez. 

Szembetűnő, hogy az Egyesült Államokban az online patikákban lebonyolított ügyletek 85 százalékában olyan veszélyes gyógyszert vásárolnak, amelynek használatát törvény szabályozza, míg a hagyományos gyógyszertárakban mindössze 11 százalékot tesz ki ezeknek a termékeknek a forgalma. Ez a kutatók szerint arra utal, hogy az interneten rendelt gyógyszerek nagy részét nem rendeltetésszerűen használják. 
 
A vényköteles gyógyszerekkel való visszaélés különösen a fiatal felnőttek, egyetemisták és főiskolások körében ugrott meg az utóbbi időben, részben feltehetően épp azért, mert beszerezhetők az interneten. A morfinhoz hasonló opioidok és a szorongáscsökkentő készítmények - különösen kombinálva - országszerte számos gyógyszertúladagolásos halálesetért felelősek - mutatott rá Califano. 
 
A veszélyes gyógyszerek vény nélküli, internetes árusítását törvény tiltja, ám az online patikák üzemeltetői általában könnyen kicsúsznak a hatóságok kezei közül. Ezek a cégek gyakran külföldről, megtévesztő csomagolásban szerzik be a gyógyszereket, és a honlapjaikat rendszeresen átnevezik és elköltöztetik. 
 
A kábítószer-ellenes hatóságok újabban a bankokkal és a bankkártyákat gyártó cégekkel is próbálnak együttműködni az ilyen jellegű online vásárlások visszaszorítása érdekében. Több internetes keresőprogram alkalmazza azt a programot, amellyel ellenőrizni lehet, hogy egy cég a törvényes kereteken belül hirdeti-e a gyógyszereket.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fischer Iván: "A zene boldogító hatása baj esetén megsokszorozódik"

Fischer Iván: "A zene boldogító hatása baj esetén megsokszorozódik"

Akadozó alkatrészellátás miatt döcög a termelés a győri Audi-gyárban

Akadozó alkatrészellátás miatt döcög a termelés a győri Audi-gyárban

A végtelenbe és tovább: teszten a legütősebb Samsung mobil, az S21 Ultra

A végtelenbe és tovább: teszten a legütősebb Samsung mobil, az S21 Ultra