Közel 70 milliós csalássorozat hamis receptekkel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Összesen 67 millió forintnyi kárt okozott hamis orvosi vények gyógyszertári beváltásával három győri lakos; csalás miatt indult eljárás ellenük.

Hármójuk közül egy férfi és egy nő (élettársak) előzetes letartóztatásban  vannak - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság. A közelmúltban az egyik veszprémi gyógyszertárban egy férfi két 100 százalékos tb-támogatású orvosi vényt kívánt beváltani, amelyekre növekedési hormont tartalmazó gyógyszerek voltak felírva. Az igényelt gyógyszerek összértéke 2,5 millió forintot tett ki. 
   
A patikus - rendkívüli értékű gyógyszerről lévén szó - óvatos volt, felhívta a vényen szereplő győri orvost, aki közölte: ilyen gyógyszert ő nem írt és nem is írhat fel, mert ezt csak speciális szakvizsgával rendelkező orvos adhatja a betegeknek.
   
Az értesített veszprémi rendőrök elfogták a nyilvánvalóan hamis vények beváltásával próbálkozó férfit, majd a nyomozók azonnal értesítették az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) - mondta Beleznay Ágnes. Ismertetése szerint az OEP gyors vizsgálata megállapította, hogy csak Győr-Moson-Sopron megyében 10 ember nevét és taj-számát használták fel a csalók, illetve öt orvos nevével éltek vissza, s váltottak ki gyógyszertárakban hamis receptekkel nagy értékű gyógyszereket. Az így megszerzett drága gyógyszereket olcsóbban értékesítették - tette hozzá. 
   
A nyomozás során a veszprémi rendőrök gyorsan eljutottak egy győri párhoz, ők álltak ugyanis a recepthamisítás hátterében - mondta Beleznay Ágnes, megjegyezve, hogy már előzetes letartóztatásban vannak, míg a harmadik személy szabadlábon védekezhet. Közölte: az OEP kiterjesztette a vizsgálatot, ugyanis felmerült a gyanú, hogy a három bűnelkövető az ország más területén is váltott ki hamis vényekkel nagy értékű gyógyszereket. Az eddigi kár 67 millió forintra tehető - mondta a veszprémi sajtóügyeletes, hangsúlyozva, hogy csalás és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják a győri triót.