szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A  szóban forgó hölgyet - aki foglalkozását tekintve pszichoterapeuta -...

©

A  szóban forgó hölgyet - aki foglalkozását tekintve pszichoterapeuta - még 2003-ban ejtették túszul kolumbiai gerillák egy ottani  idegenforgalmi nevezetesség felkeresése során. Reinhilt Weigel összesen tíz hónapon keresztül élvezte  fogva tartóinak "vendégszeretetét", mindaddig, míg a kolumbiai központi hatóságok a német biztonsági szervekkel együttműködve ki nem szabadították. A csütörtöki ítélet szerint Weigelnek most 12640 eurót kell befizetnie az államkasszába, ennyibe került ugyanis a fővárosba, Bogotába történő helikopteres szállítás.
   
A külügyminisztérium szerint még olcsón megúszta, "emberiességi" szempontok miatt nem számolták fel ugyanis a közvetítés, továbbá a kiszabadításán fáradozó válságstáb "munkadíját". Az ítélet precedensértékű, s több korábbi pereskedés végére tehet pontot. A külügyminisztérium ugyanis a múltban már számos alkalommal igyekezett behajtani német túszoktól a kiszabadítás költségeit, az esetek többségében ugyanakkor az érintettek fellebbeztek. A lipcsei bíróság most azonban általánosságban a szövetségi hatóságoknak adott igazat, utalva arra, hogy a "költség-visszatérítést" a konzuli törvény meghatározott paragrafusa lehetővé teszi.
   
A túszok által  visszafizetendő költségek  nagyságát tekintve különös súllyal esik latba, ha német turisták annak ellenére utaznak el egy adott országba,  hogy a külügyminisztérium előzőleg nem ajánlotta az odalátogatást. Reinhilt Weigel esetében  állítólag ez is súlyosbító körülményként hatott, a berlini külügy ugyanis előzőleg Kolumbia gerillák által megszállt vidékeit a turisták számára veszélyesnek nyilvánította.
  
 Mivel azonban nincs két egyforma eset, értesülések szerint a külügyminiszter a maga hatáskörében dönthet a "költségtérítés" mérsékléséről. Az elmúlt években a világ számos országában németek tucatjait rabolták el. Közülük jó néhányért a kormány - "suba alatt" - tetemes váltságdíjat is fizetett. Ezt azonban hivatalosan soha nem erősítették meg, így a turisták ebben a vonatkozásban fellélegezhetnek: esetleges elrablásuk, illetve kiszabadulásuk esetén a lehetséges váltságdíj nem terheli a számlát.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében

Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében

A szakszervezet szerint módosítani kell az egészségügyi dolgozókra vonatkozó törvényt

A szakszervezet szerint módosítani kell az egészségügyi dolgozókra vonatkozó törvényt

Senki nem táncol úgy 83 évesen, mint Anthony Hopkins

Senki nem táncol úgy 83 évesen, mint Anthony Hopkins