A drogbáró állatkertje ma turistalátványosság Kolumbiában

A drogbáró állatkertje ma turistalátványosság Kolumbiában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A kis kétmotoros repülőgép, amely a legenda szerint a Pablo Escobar által az Egyesült...

A kis kétmotoros repülőgép, amely a legenda szerint a Pablo Escobar által az Egyesült Államokba küldött első szállítmányt fuvarozta, eltűnt, a drogbáró fényűző autóit pedig rozsda marta. A környező települések parasztjai nem mertek belépni a birtok területére, mert féltek a "főnök" híveinek esetleges megtorlásától - viszont akadtak, akik éjszaka surrantak be, hogy megpróbálják rátenni a kezüket a néphit szerint ott eltemetett dollárkötegekre és ékszerekre.
  
Pablo Escobar alighanem a legismertebb és talán a legvéresebb kezű kolumbiai drogcsempész volt. A rendőrség 1993-ban végzett vele, és halála után a haciendát az állam foglalta le. Az Afrikából behozott és magukra hagyott állatok nagy része elpusztult azóta, közben a birtok - amelyen több tó, lovarda és még egy bikaviadal-aréna is volt - romlásnak indult.
    
A hacienda gondozása igen sokba került az államnak - magyarázza Omar Figueroa, a drogellenes küzdelemre létrehozott szervezet országos vezetőségének tagja, aki a csempészektől elkobzott javakkal foglalkozik. - Ezért a földet visszaadták a városnak, amelynek határában található.  A Bogotától 250 kilométerrel északnyugatra fekvő Puerto Trionfo önkormányzata 2005-től megkezdte a hacienda rendbetételét, és a birtokot mára évente mintegy 50 ezer turista keresi fel. Középtávon az ökológiai park vezetői félmillió turistára számítanak, és 2011-re egy ötcsillagos szálloda felépítését is kilátásba helyezték. 
    
A turisták - akiknek harmadrésze külföldi - befizethetnek arra a körútra, amelyen elmondják nekik "a főnökök főnökének" élettörténetét. "Nem akarjuk a bűnözést dicsőíteni. A fő célunk az, hogy érzékeltessük, milyen károkat okozott az országnak és a világnak Pablo Escobar" - nyugtatja meg a látogatót Oberon Martinez, a hacienda ügyvezetője.

 A látogatók megtekinthetik a húszegynéhány vízilovat és más egzotikus állatokat, amelyeket a drogcsempészektől koboztak el. A vízilovak közül kettőt maga Escobar hozott Afrikából, ezeknek már leszármazottai is vannak Kolumbiában, ahol ez az állat korábban ismeretlen volt.  Lovon is be lehet járni a birtokot, és meg lehet nézni a drogvezér ma már romokban álló házát is, amelynek falain elhelyezték a csempész által készített fotókat - de azokat a felvételeket is, amelyek a neki tulajdonított véres merényletekről készültek.

MTI