szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Idén is leteszi névjegyét a Zsindelyes Pálinkafőzde a fesztiválozók...

©

Idén is leteszi névjegyét a Zsindelyes Pálinkafőzde a fesztiválozók asztalára. Az esemény fő célja az, hogy színvonalas népművészeti programokat vonultasson fel, és ezzel bemutassa, milyen gazdag hagyományokkal rendelkezik országunk. Ennek jegyében lesz póni bemutató a Mészáros testvérek jóvoltából, néptánc, jó ebédhez szóló nóta, de nem marad ki a programból a főzőverseny és az Érpataki Asszonykórus sem.

A négynapos fesztivál eseményeinek jelentős, és a nagyközönség számára leginkább látványos része szeptember 5-ére koncentrálódik, de szeptember 2-án, mintegy nyitó eseményként elindul Vasi Csaba triatlonista, aki a tavalyi fesztivál alkalmából megrendezett Pálinka a Vidékfejlesztésben c. konferencián megalakult Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pálinkaútat teszi meg futva, úszva és kerekezve, sportágához híven letriatlonozva.
Az útjához bárki csatlakozhat, aki kedvet érez egy kis futáshoz, úszáshoz, vagy éppen kerékpározáshoz. Vasi Csaba szeptember 2-án indul el Újfehértó Fő teréről a Rio Ház elől, délután 14:00 órakor és majd a fesztivál területére fog futva megérkezni szeptember 05-én 18:00 órára, a hősiesen teljesített 363 km megtétele után.

Szeptember 4-én a Pálinkamustra kerül a pálinka fesztivál terítékére, mely az észak-alföldi lakossági pálinkafőzdék versenye, a benevezett pálinkákat a zsűri szigorú szakmai kritériumok alapján (technológiai korrektség, gyümölcs jellege, íz tisztaság, harmónia) értékeli majd.
Eredményhirdetésre és a díjak átadására 2009.szeptember 5-én 18:00 órától kerül sor.

A fesztivál legizgalmasabb napján, szeptember 5-én számos népművészeti kiállító mutatja be kínálatát, a gasztronómia kedvelői pedig a kistérségi főzőversenyen bizonyíthatják hozzáértésüket. A megmérettetésre benevezett városok és falvak különleges feladatot
kapnak: az ételeket az adott tájegységre leginkább jellemző alapanyagokból kell elkészíteni. A csapatok egységes főzőhelyet kapnak a Zsindelyestől, amit aztán településükre jellemzően díszítenek fel.

©

A szervezők nem feledkeznek meg a gyerekekről sem, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik leghíresebb karikatúristája: Téjlor készít folyamatosan érdekes képeket a kis apróságokról. A népi játszóházban az apróságok megismerkedhetnek őseink játékaival. Azokkal a szórakoztató eszközökkel, melyek lassan már a feledés homályába merülnek, pedig kézség-, kézügyesség-, logikus gondolkodás fejlesztési lehetőségük jelentős mind e mellett kiváló szórakozást nyújtanak a gyerekeknek és kellemes kikapcsolódást biztosítanak a szülőknek. Így a népi játszóház területén a következő játékokkal ismerkedhetnek meg a fesztivál legfiatalabb látogatói: fa körhinta, lovagi torna, diótörő, hordólovaglás, célba dobás, ütlegelő, csirke pofozó, lengőteke, patkó dobás, horgászat. Természetesen a modern játékok is rendelkezésre fognak állni a III. Zsindelyes Fesztiválon, hisz egy korszerű vidámpark is szórakoztatja majd a látogatókat.

Mindeközben, a már említett fellépők mellett számos nagykoncert várja az
érdeklődőket: Roxan, Neoton Sztárjai, Bikini és a Hooligans. A fesztivál egyik fő attrakciója a 15:00 órától színpadra lépő - TV2 Popdaráló c.
műsorából már jól ismert - StarMachine zenekar lemezbemutató koncertje lesz, akik együtt lépnek fel az érpataki asszonyokkal. Ők már közösen többször koncerteztek a budapesti szórakozóhelyeken és akkor fogalmazódott meg a gondolat, egy közös lemez készítésére, mely nyáron elkészült, így ennek a premierje lesz látható és hallható a III.
Zsindelyes Fesztiválon.

A pálinkával foglalkozó események az elmúlt években jelentek meg a szabadidős programok palettáján, és hamar népszerűek lettek, ami nem is csoda, hiszen kellemes környezetben, értő ajánlással, valódi magyar gyümölcsből készült hungarikumot kóstolhatnak az oda látogatók. Így lesz ez a Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztiválon is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!