szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A londoni The Times napilap a hagyományosan vacsorával és whiskyvel ünnepelt Burns Night napján, január 25-én...

 

A londoni The Times napilap a hagyományosan vacsorával és whiskyvel ünnepelt Burns Night napján, január 25-én szervezett whiskyversenyt azért, mert egy évszázada palackoztak először házasítatlan, azaz egyféle malátából készült (single malt) angol whiskyt. Nemcsak a norfolki St. George's, hanem három skót kevert malátájú (blended) márka is alulmaradt a Robert Burns 18. századi skót költőre emlékező napon tartott teszten.

 

A skótok egyik nemzeti büszkeségükért érzett aggodalmát a világ legtekintélyesebbnek tartott whiskyversenye is növelhette. A Glasgow-ban az iparág bibliájaként olvasott Whisky Magazine által évente megrendezett kóstolón legutóbb, tavaly a 16 neves ínyencből álló zsűri a japán Nikka cég 21 éves Taketsuru márkáját pontozta a világ legjobb kevert malátawhiskyjének. Azt, hogy ez mennyire nem volt véletlen, mutatja: egy évvel korábban ugyanebben a kategóriában a rivális japán Suntory szeszgyár Hibiki nevű itala végzett az első helyen. Az igazi meglepetést 2008-ban mégis az okozta, hogy a Nikka 20 éves Yoichi whiskyje a legbecsesebbnek tartott, házasítatlan maláta szekcióban az első nem skótként nyert több mint kétszáz kiváló ital közül.

Miért lehet jobb egy tajvani vagy egy japán whisky az eredeti scotchnál? Olvassa el a HVG cikkét az ázsai whisky előretöréséről itt.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!