Nem biztos, hogy károsítja a szemet a monitor

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Lehet, hogy bizonyos szempontból hasznos órákat tölteni a számítógép előtt, de tapasztalat, hogy szemszárazsággal, fejfájással és kimerültséggel is jár. Ezeket együttesen számítógépes-látás szindrómának (computer vision syndrome – CVS) szokták nevezni, a szakemberek azonban nem egységesek azzal kapcsolatban, hogy új jelenségről, és egyáltalán valódi betegségről van-e szó.

„Ez egy elég divatos diagnózis mostanában” – fogalmazott Ivan R. Schwab, a Kaliforniai Egyetem szemészeti professzora. „Az elképzelés, miszerint a technikai újdonságokhoz közel ülve más tünetegyüttest kapunk, mintha egyéb dolgot kellene hosszú ideig közelről vizsgálnunk, még nincs tudományosan bizonyítva. Úgyhogy én szkeptikus vagyok.”

A professzor véleményét Lee Durffner, floridai szakember is osztja. „A CVS széles körben használt fogalommá vált, de inkább az optikusok, mint a szemészek között. Ennek oka, hogy nem tudunk olyan anatómiai elváltozásról, amelyért egyértelműen a számítógép előtt töltött órákat tehetnénk felelőssé.”

Az amerikai optikusok szövetsége olyan szakembereket tömörít, akik felállítják a látásromlással kapcsolatos diagnózisokat és kezelik azokat, de nincs orvosi végzettségük. Véleményük szerint a jelenség létezik, és bizton állítható, hogy a képernyő előtti hosszú idő következménye. Fontosnak tartják felhívni a figyelmet arra is, hogy komoly népegészségügyi problémával állunk szemben. Az Egyesült Államokban évente tízmillió emberen végzik el az ezzel kapcsolatos látásvizsgálatot, ahol a számítógéppel dolgozók 50-90 százalékánál fedezik fel a CVS bizonyos jeleit. Duffner azonban vitatkozik mindennek a jelentősségével. „Ezek leginkább csak tünetek, amelyek a gép előtt ülve jelentkeznek. Nincs olyan adat, amely arra utalna, hogy a számítógép használata maradandó károsodást okozna.”

Duffner és Schwab szerint ha egy távollátó személy hosszú ideig próbál egy közeli pontra fókuszálni, azzal egyszerűen csak túlterheli a szemét. Az általános jelenség, hogy 40 éves kor körül a legtöbb embernek problémája lesz a közelre látással, szintén ennek számlájára írható. Éppen ezért nem tartják szükségesnek a számítógéphez tervezett speciális lencsék használatát, inkább arra figyelmeztetnek, hogy mindenki saját magának megfelelő szemüveget használjon.

„A szem nem tökéletes eszköz, és mindezek a számítógéppel kapcsolatos problémák valójában a hosszú ideig tartó koncentrálásra vezethetőek vissza. A jelenség régi, csak most új köntösben jelentkezik” – véli Schwab.