A reggeli fagyok jót tesznek az allergiásoknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A mogyoró és az éger pollenje helyenként már magas szintet ért el néhány nappal ezelőtt, a mostani reggeli fagyok azonban mérséklik a kibocsátást. A száraz levegő és a napsütés növeli a hőérzetet, kompenzálja hidegbeáramlást. A légszennyezettség kissé növekszik.

A markáns időjárási frontok kedden is messze elkerülik a Kárpát-medence térségét, így számottevő fronthatás nem várható. Az első márciusi napokban jelentősen megnövekedett a légkörben a mogyoró és az éger pollenjeinek koncentrációja, a ciprusfélék pollenje is jelen volt a levegőben, sőt már megjelent a juhar pollenje is. A száraz idő és a napsütés kedvez a pollenkibocsátásnak, ugyanakkor a reggeli fagyok jelentősen fékezik a folyamatot. Összességében tehát megtorpant a légköri pollenkoncentráció emelkedése, sőt átmeneti csökkenésbe ment át - jelenti a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.

A légszennyezettség még viszonylag alacsony, de a hét közepéig fokozatos emelkedésre számíthatunk. A közlekedési eredetű légszennyezettség mellett a hideg éjszakák miatt továbbra is jelentőssé válik a fűtésből származó szálló por kibocsátása. A korán kelőknek teljes téli öltözetre szükségük van sállal, sapkával, kesztyűvel. Napközben azonban már tavasziasabban öltözhetünk. Esti szabadtéri programok esetén vegyük figyelembe a hőmérséklet újbóli rohamos csökkenését, amely naplemente után kezdődik.

A sok napsütés jó hatással van immunrendszerünkre, segít a D-vitamin felvételre. Ahogy tehetjük, minél többet tartózkodjunk a tavaszi napon. A piacokon a melegágyas primőr zöldségek már megjelentek, ezeknek vitamintartalma még elmarad a későbbi szabadföldi növényektől, úgyhogy még mindig ajánlott a táplálék-kiegészítők fogyasztása.

A kertekben a metszés befejezésére már csak néhány hetünk maradt. A talaj sokfelé még túl nedves ahhoz, hogy a tavaszi talajlazítást megtegyük, miközben egyes kora zöldségféléket már el kellene vetni. A lemosó permetezések ideje van, az időjárás is ideális hozzá. A közlekedők száraz utakra, kedvező feltételekre készülhetnek. Reggel és a naplemente előtt a szembe sütő nap bizonyos helyzetekben szinte megvakítja a vezetőt, ez balesetveszélye helyzetekhez vezethet.