Ingyenes utazási szoftverek - 2

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu

Ha nem csupán egyetlen gépre vagyunk kíváncsiak, akár...

Ha nem csupán egyetlen gépre vagyunk kíváncsiak, akár repülésirányítónak is képzelhetjük magunkat, egy Google Maps-re épülő szájton. A gmapsflighttracker.com oldalon az amerikai polgári repülő járatokat lehet online követni egy térképen. Kiválaszthatjuk, hogy melyik nagy repülőtér környékére vagyunk kíváncsiak, erre a területre fog automatikusan ráközelíteni az alkalmazás. Láthatjuk az éppen levegőben levő gépek pillanatnyi helyzetét és az eddig megtett útvonalát. Egy gép kiválasztásában az oldalsó keresősávon lévő járatszám segít, de választhatunk a térképen látható kis repülő ikonra kattintva. Egy kiválasztott gépnél leolvashatjuk a pillanatnyi sebességet és a repülési magasságot is, illetve hogy honnan hova tart a gép. Az oldalon keresztül egy archívumot is elérünk, ahonnan lekérhetjük a korábbi járatok adatait.

Az útvonalakat nemcsak itt nézhetjük meg, hanem KML formátumban is letölthetjük, amit azután a Google Earth programmal lehet megnyitni. Itt pedig még azt is megtehetjük, hogy a valódi repülési magasságoknak megfelelően berepüljük az utat.  


Általában az utazás megszervezésénél is nagyobb feladatot jelent a csomagolás. Sokan listát készítenek, nehogy valami kimaradjon a bőröndből vagy a hátizsákból. Az uticsomag elkészítéséhez nyújt segítséget a The Universal Packing List oldal. Egy részletes kérdőíven kell megadni többek között, mikor, hány napra és hova utazunk, milyen hőmérséklet várható, utazik-e velünk gyermek, milyen szállásunk lesz, mit fogunk csinálni, magunk fogunk-e főzni, vagy, hogy lesz-e lehetőség ruháink mosására.   Ezután a rendszer egy részletes listát generál, miket kell betenni a csomagjainkba. Ez a lista még olyan apróságokat is tartalmaz, mint az elem a fényképezőgépbe vagy a töltő a mobiltelefonhoz.

Ráadásul azt is elolvashatjuk, mit nem szabad elfelejteni az indulás előtt, például megetetni a háziállatainkat, meg- vagy feljegyezni hitelkártyánk PIN kódját, és térképeket beszerezni. A lista természetesen saját belátásunk szerint módosítható, de kiindulási alapnak tökéletes. Addig pedig, amíg elérkezik az utazás várva várt napja, varázsoljuk számítógépünk képernyőjét repülőgép ablakká. A http://www.idletimesoftware.com/screensavers/ oldalán olyan képernyővédőket találunk, amelyek valóban élethűen vetítik elénk azt a látványt, amit egy repülőút alatt láthatunk. A Windows és Mac gépekre készült szoftver turistaosztály változata ingyenes, azonban a First Class verzióért már fizetni kell, igaz ennél kiválaszthatjuk, hogy milyen tájakon szeretnénk repülni.


Gyarmati László
Hozzászólások