Tetszett a cikk?

„Isten nincsen, de azért jó hinni benne”. A mondat egy ateista holland lelkész bestsellerének egyik alapvetése. A szokatlan nézetek ellen a pap liberális egyháza semminemű eljárást nem indított.

Klaas Hendrikse
November óta a harmadik utánnyomás is elkelt egy holland bestsellerből, amelyet egy liberális protestáns lelkész, Klaas Hendrikse írt „Hinni egy olyan istenben, aki nem létezik. Egy ateista lelkipásztor kiáltványa” címmel.

„Az a meggyőződés, hogy Isten nem létezik, számomra nem akadálya, hanem éppenséggel előfeltétele annak, hogy higgyek benne. Ateista hívő vagyok!” – vallja könyvében Hendrikse, akinek hívei között sokaknak tetszik a lelkész őszinte hitvallása. A szerző húsz éve pap a délnyugat-hollandiai Middelburgban, ahol elöljárói semminemű eljárást nem indítottak renitens nézetei hirdetése miatt – írja a genfi ENI vallási hírügynökség. Igaz, a 2004-ben egy lutheránus és két kálvinista felekezet egyesülésével létrejött egyház főtitkára, Bas Plaisier szóban bírálta Hendriksét, amiért a vakhit dogmájának fürdővizével együtt a keresztény hitet is kiöntené. Ugyanő azonban az egyház novemberi szinódusán úgy fogalmazott: „nincs szándékunkban jogi eljárást kezdeményezni a szerző ellen. Nem is illene hozzánk, és hatása sem lenne.”

Istent az ateista pap nem lénynek tekinti, hanem egy olyan szónak, amellyel az emberek közötti kapcsolatokban megjelenő Jót nevezhetjük. Szerinte például „ha valaki azt mondja embertársának: ’nem hagylak el’ – és eképpen is cselekszik, attitűdjét teljesen rendjén való Istennek nevezni.” A bizarr helyzetet, hogy egy ateista pap a szószékről a híveinek az ateizmusáról prédikál, a Volkskrant holland napilap úgy jellemezte: „mintha egy vegetariánus hentesként keresné a kenyerét”.

Gerlóczy Ferenc

Shake

Kinek adnánk az Aranyglóbuszt?

A héten a HFPA, a Hollywoodban élő külföldi újságírók egyesülete kiadta a Golden Globe-díj jelöltjeinek listáját, mi pedig végiggondoltuk, hogy kinek adnánk – ha rajtunk múlna.

hvg.hu Shake

2007 legnagyobb sztárbotrányai - videókkal

A 2007-es év is csak olyan, mint a többi, történt sok jó és sajnos legalább annyi rossz dolog is, mint máskor. A hírességek világában is keletkezett elég botrányhír, csak úgy, mint tavaly, sőt, még néhány szereplő is azonos a 2006-os legekkel.

Shake

Megatárlatok 2008

Az utóbbi években nagy divattá vált idehaza is a különleges kuriózumokat, értékes és ritka műalkotásokat felvonultató tárlatok látogatása. A tömeg elsősorban a festőkért lelkesedik, hiszen Van Gogh, Monet, Munkácsy és a többi zseniális alkotó kedvéért legutóbb százezrek zarándokoltak el a kiállítóhelyekre. 2008-ban is lesz néhány olyan nagy dobás, amiért megéri majd egy fél napot sorban állással tölteni.

Shake

2008 legjobb helyei: Hová utazzunk jövőre?

A rendszeres utazóknak évről évre nehezebb olyan célállomást találniuk, ami érdekes, izgalmas, nincs tele turisták ezreivel, és esetleg még a pénztárcát sem terheli meg túlzott mértékben. Pedig a világ tele van felfedezésre váró helyekkel, s most ezekből tárunk néhány olyat önök elé, amelyek 2008-ban népszerűek lehetnek az új kalandot keresők körében is.

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

"Megharcolta" a magyar kormány: megegyeztek az EU-tagállamok a közös agrárpolitikáról

"Megharcolta" a magyar kormány: megegyeztek az EU-tagállamok a közös agrárpolitikáról

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával