Óriáskrumpli termett egy brit kertben - fotó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A világ legnagyobb burgonyájának címére pályázhat az a hatalmas krumpli, amelyet egy amatőr kertész mutatott be egy nagy-britanniai kertészeti kiállítás óriászöldségek számára rendezett versenyén.

A pénteken, Somersetben megrendezett Nemzeti Kertészeti Show alatt bemutatott burgonya 3,8 kilogrammot nyom, ezzel „gazdája” szerint 255 grammal súlyosabb, mint az eddigi csúcstartó. A büszke gazda, Peter Glazebrook már tíz éve próbálkozik gigazöldségek termesztésével és most az óriási krumplival kapcsolatban a Guiness Rekordok Könyvének hivatalos megerősítésére vár – írja a BBC. A lelkes brit kertész szerint sikerének titka a jó fajtaválasztás – jelen esetben a Kondor krumplifajtáról van szó –, illetve a növény megfelelő táplálása.

©

Bár két éve egy libanoni földműves azt állította, hogy egy 11,3 kilogrammos krumplit ásott ki a földből, máig nem tisztázott, hogy azt a burgonyát valóban hivatalos rekorderként tartják-e számon. Mindenesetre akkor egy 3,5 kilós gumó szerepelt a legsúlyosabb krumpliként a Guiness Rekordok Könyvében.

A somerseti zöldségversenyen egyébként indult még egy 548,8 kilós tök és 5,2 méteresre nőtt sárgarépa is.

A brit kertész sikeréről beszámolt az Óriászöldségeket Termesztők Európai Szövetsége (European Giant Vegetable Growers Association - EGVGA) is, amely honlapján rögzíti az eddigi legnagyobb zöldségek paramétereit és termesztőik nevét, illetve bemutat egy fotógalériát is, amelyben többek között hatalmas tökök, uborkák, káposzták láthatók. Néhány felvétel az archívumból:

©
©
©