Néhány tő kender miatt ítéltek életfogytiglanra egy öregembert az USA-ban

Néhány tő kender miatt ítéltek életfogytiglanra egy öregembert az USA-ban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 76 éves férfi saját fogyasztásra nevelte a marihuánát saját kertjében, de mivel volt már büntetve, Alabamában automatikusan életfogytiglant szabtak ki rá. Másodfokon helyben hagyták a döntést, így a férfi már csak abban reménykedhet, hogy a szövetségi bíróság enyhít a büntetésén.

Pénteken kerül az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elé annak a 76 éves férfinak a fellebbezése, akit tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek, amiért néhány tő kannabiszt termesztett krónikus fájdalmainak enyhítésére.

©

Az 1939-es születésű Lee Carroll Brookert arra ítélték a déli Alabama állam - e tekintetben igencsak súlyos - büntető törvényei alapján, hogy élete utolsó éveit a rács mögött töltse. Miután a helyi igazságszolgáltatás fellebbviteli eljárásában helybenhagyták az ítéletet, Brooker már csak a szövetségi legfelsőbb bíróság döntésében reménykedhet.

A rokkant egykori katona három tucat tő kannabiszt (indiai kender) nevelt a fia háza mögötti kertben, Dothan városában, ahol lakott. A rendőrség véletlenül bukkant rá a saját fogyasztását szolgáló marihuánaültetvényre, amikor 2011 júliusában egy biciklilopás ügyében nyomoztak.

Az alabamai törvények értelmében a bizonyos törvénysértésekért korábban már elítélt személyeket automatikusan életfogytiglani börtönbüntetéssel kell sújtani, ha több mint 2,2 font (egy kilogrammnyi) kannabisz van a birtokukban - akkor is, ha a kábítószert nem akarták értékesíteni. Lee Brooker pedig negyed évszázaddal ezelőtt már tíz évet börtönben töltött fegyveres rablásért - a kertjében talált kannabisztövek pedig együttesen 2,8 fontot nyomtak. Így szinte automatikusan szabták ki rá a második legsúlyosabb büntetést Alabamában, ahol még a halálbüntetés intézménye is érvényben van.

A szövetségi legfelsőbb bíróság a következő napokban fogja nyilvánosságra hozni, hogy miként döntött, azaz hajlandó-e érdemben foglalkozni a Lee Brooker-üggyel. Fellebbezésében a férfi az amerikai alkotmány 8. módosítására hivatkozik, amely tiltja a szokatlan és kegyetlen büntetések kiszabását.

A The New York Times című tekintélyes amerikai napilap csütörtökön felháborítónak nevezte a krónikus fájdalmait marijuánával enyhítő rokkant veterán életfogytiglani büntetését, és a felmentését szorgalmazta.

Az Egyesült Államokban csak Dél-Dakota, Louisiana és Mississippi államnak van az alabamaihoz hasonlóan szigorú büntető törvénykönyve.

Hozzászólások