Bevett, ám szomorú gyakorlat a halászatban, hogy a cápák uszonyát a gyakran még élő állatokról levágják, majd a hal testét visszadobják a tengerbe, miután a gasztronómiai szempontból értékes - viszont életet jelentő - testrészétől megszabadították. Az Európai Bizottság ennek a nem túl állatbarát gyakorlatnak kívánja most elejét venni.
A bizottság javaslata szerint minden, uniós felségvizekben halászó hajónak, illetve a világ különböző tájain dolgozó összes uniós hajónak a cápatesteket uszonnyal együtt kell a szárazföldre szállítania - közölte a Der Spiegel. A tárolás és a fedélzeten történő feldolgozás céljából mindössze annyit engedélyeznének, hogy az uszonyokat bevágják, és a testek mellé hajtsák.
Az EU halászati biztosa, Maria Damanaki magyarázata szerint ezzel a lépéssel azt kívánják megakadályozni, hogy a tengerbe visszadobott állatok kínok között pusztuljanak el, lassan. Az ellenőrzés így könnyebb lesz, és még a csonkolást is nehezebb lesz eltitkolni - véli a biztos.
A legtöbb cápafajt a túlhalászat veszélyezteti, mivel lassan nőnek, későn érik el az ivarérettséget, és minden egyes szaporodási ciklusban csak kevés utódot hoznak létre. A cápatermékek, különösen az uszonyok iránti keresletnek (lásd a cápauszony-leves népszerűségét) az elmúlt években jellemző drasztikus növekedése komoly fenyegetést jelent egyes állományok számára - hangsúlyozta a bizottság. Az új előírások célja, hogy minden óceánban hatékonyabb védelmet biztosítsanak a veszélyeztetett cápapopulációk számára.