Hordjak-e napszemüveget télen?

Hordjak-e napszemüveget télen?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Bizony, a napszemüveg hasznosnak bizonyulhat ekkor is.

©

Bizony, a napszemüveg hasznosnak bizonyulhat ekkor is. Nem csak azért, mert megakadályozza, hogy havat pislogjunk, de azért is, mert jó tudni: csak azért, mert nem izzadunk fürdőgatyában, a nap még ontja a sugarait. Az ultraibolyákat is. Igaz, hogy a nyarat tekintjük ezeknek a - bőrrákért és idő előtti öregedésért gyakorta felelőssé tehető - sugaraknak a főszezonjának, de ne dőljünk be a téli fagyoknak: ezek az év minden szakaszában jelen vannak.

Arról nem beszélve, hogy télen vannak olyan tényezők, amik fel is erősíthetik az UV-sugárzást. A legszembetűnőbb ilyen jelenség a hó: a fehér áldás akár 80 százalékát is visszatükrözheti a káros sugaraknak.

Ha pedig még a havas sportoknak is szerelmesei vagyunk, jó tudnunk, hogy a tengerszint feletti magasság növekedésével szintén nő a rizikófaktor (itt plusz 10-12 százalékról beszélünk, de egy tanulmányban kimutatták azt is, hogy egy síelő két kilométerrel magasabban már 20-30 százalékkal több UV-t kap az orcájába).

Gyakorlatilag bátran elmondható, hogy sosem árt meg a napszemüveg-viselés, ha kilépünk az utcára, függetlenül a meteorológiai előrejelzésektől. Legalábbis ha nem akarunk az évente 700 ezer magyar ember halálát okozó bőrrák következő áldozatává válni.

Hozzászólások