Két évtizeddel ezelőtt még naponta átlagosan bő hat órán át szántották a havas lankákat a francia síparadicsomok vendégei, ma már azonban csak négyet szentelnek napjában az aktív síelésnek, és az idő nagy részét inkább fürdőzéssel, Michelin-csillagos falatozgatással, borkóstolással és kirándulással töltik. A gall síiparban dolgozó Laurent Reynaud saját szavai szerint:
Az elmúlt harminc évben alaposan megváltozott a vakációzók hozzáállása: ma már sokkal inkább az élvezetekről, mintsem az erőfeszítésekről szól a téli kikapcsolódás.
Az Alpokban fekvő Grand-Bornand nevű családias sípak turistaközpontjának vezetője, Isabelle Pochat-Cottilloux is hasonló hozzáállásról számolt be: szerinte a hozzájuk érkezők nem akarják már többé, hogy a sívakáció egyet jelentsen a kemény erőpróbával.
Hozzátette: a megváltozott igények kielégítése érdekében Grand Bornand-ban művészeti központ, zenés korcsolyapálya, az extrém sportok szerelmeseinek kedvező jégmászófal és két új fürdőhely is épült.
A francia síparadicsomok az ételkínálatukat is alaposan átszabták az elmúlt évtizedben, szakítva a sült sajt és a francia rakott burgonya "hegyi" hagyományaival. Az orosz milliárdosok körében nagy népszerűségnek örvendő Courchevel nevű francia síterületen (lásd az alsó képen) nem kevesebb, mint hét darab Michelin-csillagos étterem működik, és ráadásként egy borház is, amelyet a "világ legjobb sommelier-i" közé tartozó Enrico Bernardo vezet.
A finom falatok mellett hatalmas igény van a kirándulásokra is. Egy alpesi üdülő alkalmazottja szerint manapság az emberek azért jönnek a hegyekbe, hogy újra közel kerüljenek a természethez. A délkelet-franciaországi Vallorcine síparadicsomban például a - skandináv mintára épülő - ló húzta síelést is kipróbálhatják a vállalkozó szellemű látogatók.