A magyarok elérték a Makalu alaptáborát - csúcsfotó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Vincze Szabolcs

Május 20-án a délelőtti órákban sikerült elérni telefonon Kollár Lajost, a “Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciósorozat Makalu 2008 vállakozásának vezetőjét, aki elmondta, hogy a tervek szerint holnapután indulnak vissza Katmanduba.


Erőss Zsolt csúcsfotója a Makalu tetejéről

„Mindenki az alaptáborban van. Tegnap késő este teljes felszereléssel leértünk az I.-es táborból mind a négyen, rajtunk kívül Chiri serpa. Ő mellesleg a konyhafiúnk és segített a lehurcolkodásban!" – jelentette Nepálból Kollár Lajos a hvg.hu-nak.

Mind a négyen biztonságban vannak, bár Erőss Zsolt és Sterczer Hilda – érthető módon – nagyon ki vannak merülve. Előbbi lábán ráadásul kisebb fagyási sérülések is keletkeztek, melyek a III. táborból való ereszkedés közben hátráltatták a mozgását. Ezek a fagyások azonban egyelőre nem tűnnek komolynak, szerencsére mindenki komolyabb sérülés nélkül érkezett le az 5690 méteren álló alaptáborba.

A csapat tervei között így elsősorban pihenés és regenerálódás szerepel. Az Erőss Zsoltből, Sterczer Hildából, Mécs Lászlóból és Kollár Lajosból álló négytagú magyar expedíció holnap összecsomagol, és holnapután megkezdi levonulását a hegyről. Az út vissza Katmanduig újabb két hetet jelent majd a dzsungelen keresztül.

Az expedíció sikerének gyorsasága miatt az Erőss Zsoltból, Sterczer Hildából, Mécs Lászlóból és Kollár Lajosból álló négytagú csapat már június első hetében visszaérkezhet Budapestre.