Még tíz nap a világ harmadik legnagyobb szabású sporteseményéig

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A labdarúgó Európa-bajnokság a harmadik legnagyobb szabású sporteseménynek számít a világon, csupán a futball-világbajnokság és a nyári olimpiai játékok előzik meg népszerűségben.


Június 7-től tizenhat futballcsapat küzdelmét izgulhatjuk végig
© AP


Mi több, a 2004-es portugáliai labdarúgó Eb adatai azt jelzik, hogy az olyan vezető európai országokban, mint Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország és Hollandia, többen követték nyomon a mérkőzéseket, mint az athéni olimpia eseményeit.

Az Eb-ről kétszáz ország 234 tévécsatornája közvetített, összesen 28 378 órában, vagyis világszerte - értelemszerűen összesítve - hozzávetőleg 7,9 milliárd néző izgulta végig a találkozókat. A nézőszám 165 százalékkal növekedett a 2000-es Eb-hez képest, az idei rendezvény házigazdái, az osztrákok és svájciak pedig már több mint nyolcmilliárd tévénézővel számolnak.

Ausztriában egyébként szintén "elnyomták" az athéni olimpiát a labdarúgó Eb eseményei. Az ötkarikás rendezvények közül a megnyitó ünnepséget nézték a legtöbben - 757 ezren -, ám csak fele annyian, mint a görög-portugál Eb-döntő második félidejét: akkor ugyanis 1,8 millió osztrák szorongott a tévékészülékek előtt.

Az ORF történetében egyébként a futballközvetítések nézőcsúcsát a 2006-os olasz-francia vb-döntő tartja, amelyet 2,05 millióan figyeltek.