Jól játszott, de kikapott Svédországban a magyar válogatott

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A magyar válogatott nem játszott rosszul, mégis kikapott 2-1-re a kicsit talán szerencsésebb svéd válogatottól a 2010-es világbajnoki selejtező csoport második körében. A hazaiak győzelme azonban megérdemelt, Erwin Koeman csapata pedig októberben javíthat.


Gera Zoltán (balra) jobban játszott, mint a dánok ellen
© MTI/EPA
Jól kezdett a magyar válogatott, a középpályások - főként Gera Zoltán és Hajnal Tamás - már a saját térfelükön letámadták a svédeket, akik többször megzavarodtak. Lars Lagerback tanítványai csak a félidő közepén kezdtek ébredezni, ennek Kim Källström adta jelét egy éles szögből leadott lövéssel.

A magyar csapat rendkívül tudatosan szűkítette a területet, így a svédek legnagyobb sztárja, Zlatan Ibrahimovic alig-alig ért labdához, s inkább csak szabálytalanságaival és állandó szövegelésével tűnt ki társai közül. A félidő hajrája is a magyaroké volt: Gera majd Vadócz helyzete jelezte, hogy lehet keresnivalója a Koeman-csapatnak.

A folytatásban érződött, hogy a svédek alapos fejmosást kaphattak az öltözőben, ennek ellenére továbbra is magabiztosnak tűnt a magyar válogatott. Egészen az 55. percig, ekkor Hajnal adott el egy labdát a középpályán, ezt pedig kíméletlenül kihasználta a hazai csapat: Ka:llström révén megszerezte a vezetést. Alig tíz perc elteltével Samuel Holmen duplázta meg a hazai előnyt, amivel eldőlt a három pont sorsa.

A hajrában a svédek a biztos vezetés tudatában már nem erőltették a támadásokat, míg a magyar válogatott a hosszabbítás utolsó percében Rudolf révén szépített.

"Tisztelem a csapatomat, amiért ilyen tartás volt benne. Ez a különbség a nemzetközi elit és a magyar futball között. Amíg az én játékosaim kihagyták a helyzeteket, addig a svédek kihasználták a lehetőségeiket. Ugyanakkor a vereség ellenére úgy gondolom, fejlődött a játékunk" - nyilatkozta Erwin Koeman szövetségi kapitány a találkozót követően.

2010-ES VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ-SOROZAT

2. CSOPORTKÖR:
SVÉDORSZÁG - MAGYARORSZÁG 2-1 (0-0)
Stockholm, Rasunda-stadion, 25 ezer néző, V.: Florian Meyer (német)
SVÉDORSZÁG: Isaksson - Nilsson, Hansson, Mellberg, Majstorovic - Andersson, Holmén, Källström, S. Larsson - H. Larsson, Ibrahimovic (Rosenberg 81.) Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck
MAGYARORSZÁG: Babos - Szélesi, Bodor (Dzsudzsák 80.), Juhász, Vanczák - Gera, Vadócz, Dárdai (Rudolf 70.), Hajnal - Torghelle, Huszti Szövetségi kapitány: Erwin Koeman
Gólszerző: Källström (55.), Holmén (64.) ill. Rudolf (93.)

A meccs embere a hvg.hu szerint: Kim Källström (Svédország)
A középpályás megbízhatóan játszott, gólt is szerzett. Nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, de szorgalmas játékával megérdemli a meccs embere címet.