Az oroszok tagadják, hogy csaltak volna

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szentpétervári Zenit labdarúgócsapata elhatárolódik azoktól a hírektől, melyek szerint bundamérkőzés volt a május 12-én rendezett Bayern München elleni UEFA Kupa-visszavágó.


Alekszej Petrov, az orosz klub szóvivője jelezte: nincs mit kommentálni, mert - ha van is vizsgálat - a Zenit nem követett el semmit. A spanyol ügyészség csalás vádjával indított vizsgálatot a mérkőzéssel kapcsolatban. A találkozón a házigazda orosz együttes győzött 4-0-ra, és bejutott a döntőbe, melyet szintén megnyert. Az ügyészség az orosz maffia lehallgatott telefonbeszélgetései alapján készítette el vádiratát, melyet el is küldött a bíróság részére.

Spanyol lapok szerint a bíróság már a német hatóságokat is tájékoztatta a vizsgálatról. Vitalij Mutko orosz sportminiszter hitetlenkedve fogadta a hírt: "Komolyan gondolják, hogy olyan világ- és Európa-bajnokok, mint Oliver Kahn, Miroslav Klose, Ze Roberto vagy Lucio hagyják magukat megvesztegetni? Azt javaslom a két klubnak, hogy tegyen jogi lépéseket a spanyol sajtó ellen, mert ezek a vádak megalázóak és rágalmazóak."

Az El País és az ABC című spanyol lapok szerdai számukban azt írták: az egyik orosz maffiafőnök, Gennagyij Petrov telefonon tájékoztatta beszélgetőpartnerét, hogy 50 millióért megvette a Zenit sikerét az elődöntőben. A pénznem nem hangzott el a beszélgetés során. Gennagyij Petrovot, a szentpétervári bűnszervezet, a Tambovszkaja vezetőjét tavasszal Mallorcán tartóztatták le, más bűncselekmény elkövetése miatt. Az ügyészség birtokában három hangfelvétel van, az egyiken helyi lapinformációk szerint Petrov "jobb keze", a szintén fogságban lévő Leonyid Hrisztoforov hallható, aki azt mondja, előre tudta a pontos végeredményt.

A Bayern München közleményt adott ki, mely szerint semmit nem tud az ügyhöz hozzáfűzni. Az európai szövetség (UEFA) jelenleg 25 UEFA Kupa-találkozó körülményeit vizsgálja, melyeken elképzelhetőnek tartja, hogy manipuláció történt. A szentpétervári meccs nem szerepel az UEFA listáján.