A BL-ből a padlóra: lesz még Dunaújvárosban kézilabdacsapat?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Régóta tudni, hogy a Bajnokok Ligája-győztes Dunaferr női kézilabdacsapata nemhogy pénzügyi gondokkal küszködik, de egyenesen a csőd szélén áll. A vezetőség szerint azonban vége a nehéz időszaknak. A Dunaújvárosi Hírlap interjúja.


A csapat játékosa tavaly ősz óta nem kapnak fizetést, így már azt rebesgették, nem állnak ki a mérkőzésekre. Az újság Takács Csabát, a tulajdonosi kör egyik tagját kérdezte a mostani helyzetről.

Köztudott, hogy a jelenlegi tulajdonosok négy évvel ezelőtt, 2004-ben vették át a női csapatot, kérdés: milyen kondíciókkal?

Takács Csaba: Nagyon bizonytalan helyzetben vettük át az együttest. Jelentős adósságot örököltünk, s a szponzori szerződések is lejártak. Újakat kellett kötni a Dunaferr Zrt. vállalattal és az AstraZenecával. Ezek meg is történtek. Évről évre a két nagy szponzorunk támogatásával működtettük a két serdülő, az ifi és a felnőtt együttest. Ez évenként más - hol több, hol kevesebb - összeget jelentett.

Lényeges kérdéshez jutottunk. Jól értesültek szerint az évi kétszázötven-háromszázmillióból miért nem lehetett gond nélkül gazdálkodni?

Takács Csaba: Mielőtt megkérdezné, a tulajdonosi kör számára egyáltalán nem volt ez nyereséges vállalkozás. ráadásul nagyságrendekkel kevesebből kellett működnünk, mint amit a kérdésében megemlített. S ahogy már mondtam: több tízmilliós adósságot görgetünk magunk előtt. S még valami. A hazai és nemzetközi - mondjuk dán vagy román - piacon olyan magasak lettek a játékosok árai, amikhez a mi sztárjaink is ragaszkodtak. De egy idő után ezzel nem tudtunk versenyezni. Vagyis nem hirtelen ütött be a krach, hanem fokozatosan romlott a helyzet.

És mi jelentette a plusz egy cseppet a teli pohárban?

Takács Csaba: Tavaly év végén hat év után kilépett az AstraZeneca, valószínűleg az új vezetésük döntése után. Ekkor tudtuk, hogy nehéz időszak következik. Elmondtuk a játékosoknak, hogy aki ezt tudja vállalni, maradjon, aki nem, attól békében elválunk. Február közepéig kértük a csapat türelmét. Most úgy látom, a nehezén már túl vagyunk. Rövidesen tudunk fizetni.

Mire alapozza az optimizmusát?

Takács Csaba: Arra, hogy az ISD Dunaferr Zrt. céggel négy évre szóló szerződést kötöttünk. És ez a működésünk alapja. Ha nem találunk új támogatókat, akkor is folyamatosan biztosított a működésünk.

Pedig arról is tudunk, hogy angol, amerikai cég csatlakozása is elképzelhető.

Takács Csaba: Hosszú ideje - nyár óta - tárgyalunk velük, tehát ez a vonal is él. Az AstraZeneca kilépésének negatív hatását velük meg tudnánk szüntetni. De szerintem így is túléltük a nehéz időszakot. És csak megköszönni tudjuk a játékosoknak, szakembereknek, családjuknak, hogy kitartottak. Emberségből is jelesre vizsgáztak