Az amatőr bokszolók "profi" sorozatot szerveznek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) 2010-től az amerikai profi sportágak mintájára franchise-rendszerű liga, úgynevezett Világsorozat indítását tervezi.


Az AIBA végrehajtó bizottságának múlt hétvégi milánói ülésén elfogadott javaslat szerint a "profi" bajnokságot a világ különböző pontjain létrehozandó 12 csapat alkotná, melyekben 12-12 öklöző szerepelne. A klubokat területi alapon konferenciákra osztanák, s a csapatok bárhonnan igazolhatnának versenyzőket, azaz egy ázsiai csapat éppúgy szerepeltethetne európai bokszolót, mint ahogy egy európai például észak-amerikait.

A várhatóan 2010 második felében induló liga iránt már több város is jelezte érdeklődését, így Újdelhi, Moszkva, Chicago, Milánó és Casablanca, de szinte biztosra vehető egy kínai klub részvétele is. A szövetségben azt remélik, hogy az amatőr sorozat nagy népszerűségre tesz majd szert a bokszrajongók között, mivel a profi ökölvívás a rengeteg szervezet miatt szinte teljesen átláthatatlanná vált.

Az ülésen döntöttek arról is, hogy 2011-ben a dél-korai Puszan ad majd otthont az olimpiai kvalifikációs férfi világbajnokságnak.