Mourinho: „két hét múlva búcsúztatni fogjuk a tavalyi bajnokot!”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Vincze Szabolcs

A Bajnokok Ligája most kezdődő nyolcaddöntőiben a tavalyi bajnok Manchester United újra farkasszemet néz José Mourinhóval, aki a Chelsea után most már az olasz Internazionalét vezeti. A portugál tréner erősen fogadkozik, hogy kiüti régi-új riválisát. Sérülések tizedelik a Roma és az Arsenal gárdáját, a Barcelona Lyonban javíthat a bajnoki zakó után.


Mourinho (jobbra) tele önbizalommal, mint mindig
© AP
Mourinho szerint a manchesteri gárda nem fogja azt a nyílt sisakos támadó focit játszani, amit általában szokott. „Egy biztos, mi 4-4-2-ben megyünk fel a pályára, Adrianóval és Ibrahimovic-csal a csatársorban. Mögöttük Zanetti, Cambiasso, Sztankovics és Muntari játszik majd, azaz ugyanúgy fogunk felállni, ahogy a bajnokságban. Ugyanakkor nem hiszem, hogy ők meg mernék ezt játszani. Nem küldik fel egyszerre Wayne Rooneyt, Cristiano Ronaldót, Dimitar Barbatovot és Carlos Tévezt.”

„Kétségeim vannak velük kapcsolatban – fogalmazott a portugál szakember. – Az biztos, hogy nem fogják kihasználni a teljes támadó arzenáljukat, mint általában. Sokkal többet fognak változtatni a csapatukon, mint mi a miénken. Biztos vagyok benne, hogy a jobban védekező játékosok, úgy mint Paul Scholes, Michael Carrick, Ryan Giggs és Pak Dzsi Szung mind-mind játszani fognak. Nem fognak szemtől szembe megrohamozni minket.”

A tréner ugyanakkor tart is az angoloktól. Mint hozzátette, ha ellenfelük végig nyugodt marad, koncentrálni tud és Sir Alex Ferguson nem vét taktikai hibákat, a MU túl erős lehet csapatának. A tavalyi kiírás bajnokát erősebbnek tartja, de nem verhetetlennek. „A legfontosabb, hogy nem azzal a tudattal megyünk ki a pályára, hogy esetleg két héten belül már búcsúzhatunk is a Bajnokok Ligájától. Épp ellenkezőleg! Az lebeg a szemünk előtt, hogy mi fogjuk búcsúztatni a tavalyi bajnokot!”

Az AS Romának az utóbbi években nem volt szerencséje a Manchester United csapatával, most alkalma nyílik, hogy egy másik angol csapaton, az Arsenalon vegyen elégtételt. A londoni csapat a Premiership bajnoki tabellájára nézve nem tűnik olyan acélosnak, mint az utóbbi években. „Azt mondja mindenki, hogy már nem a régiek, de láttam több mostani meccsüket is, és fantasztikus focit játszanak" – mondta John Arne Riise, az olaszok norvég balhátvédje. Az ő véleményére már csak azért is érdemes hallgatni, mert hét évig a Liverpoolban játszott, tehát van emléke bőven az Arsenalról.

A játékos ötven-ötven százalék esélyt ad mindkét csapatnak a győzelemre. „Tudjuk, hogy az Emiratesben az angol stílust fogja játszani az ellenfél, de nekünk az a dolgunk, hogy ráerőltessük a mi stílusunkat. Ha ez sikerül, az elég lehet a győzelemhez.” Az azonban a vendégek helyzetét nehezíti, hogy Francesco Totti és Cicinho játéka nem biztos, valamint Daniele De Rossinak is vigyáznia kell sárga lapjai miatt. A hazaiak ugyanakkor nem számíthatnak, Cesc Fabregasra, Theo Walcottra, Tomás Rosickyre, Eduardo da Silvára és Emmanuel Adebayorra.

A francia Lyon az utóbbi években szinte egyeduralkodóvá vált a francia futballban, nemzetközi porondon pedig állandó résztvevő. A Bajnokok Ligájában viszont nehezebb dolga lesz, mint a hazai bajnokságban, mert az ellenfél az a Barcelona lesz, aki stabilan vezeti a spanyol bajnokságot még akkor is, ha legutóbb vereséget szenvedett az Espanyoltól. Elsősorban mindenki Lionel Messitől várja, hogy eldöntse a meccset, de a hazaiak erre ugyanolyan esélyesnek tartják argentin támadójukat, César Delgadót. Az érintett hasonéóan gondolja. „Keményen dolgoztam azért, hogy ott legyek, ahol most vagyok, hogy az emberek lássák, mit is tudok valójában – mondta a focista. – Szerencsére az edző is egyre jobban és többet számít rám, és készen állok a harcra, ha engem is pályára küld a Barca ellen. Nagyon nagy meccs lesz, és mindent megteszek majd, hogy a következő körbe jussunk!”

A nap negyedik meccsén az Atlético Madrid a Porto csapatát fogadja a Vicente Calderónban. Az összecsapás azért is érdekes lesz, mert a spanyolok portugál karmestere, Maniche 2002 és 2005 között az ellenfél csapatában játszott. „Különleges meccs lesz a számomra, az biztos – így a játékos. – Csodálatos éveim voltak A Portónál és mindent megnyertem, amit csak játékos megnyerhet. Soha nem fogom elfelejteni azt az időszakot. Most azonban már az Atlético színeit képviselem, így profiként mindent meg is fogok tenni érte.”

A nyolcaddöntő mérkőzései kedden és szerdán 20.45-kor kezdődnek, az eredmények alakulását élőben követheti a hvg.hu-n.

BAJNOKOK LIGÁJA 2008/2009
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Internazionale (olasz) – Manchester United (angol), 20.45
Arsenal (angol) – AS Roma (olasz), 20.45
Olympique Lyon (francia) – FC Barcelona (spanyol), 20.45
Atlético Madrid (spanyol) – FC Porto (portugál), 20.45