A Real Madrid szisztematikusan tönkreteszi az átigazolási piacot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Minden felborult. Odáig rendben, hogy Florentino Pérez új galaktikus érát tervez Madridban. Az eddig költött temérdek pénz, az újabb és újabb átigazolási csúcsok azonban teljes káoszba sodorták az átigazolási piacot.


Év közben csak ámultunk azon, hogy a Manchester City tulajdonosa és vezetői milyen hihetetlen összegekkel dobálóznak egy-egy játékos megszerzése kapcsán. Ezek a pénzek, bár irreálisan hangzottak, Robinho 32,5 millió fontos szerződtetési díja után mégis hihetőnek tűntek. Akkor egy pillanatig úgy tűnt, ezeket a vagyonokat a köztudatba dobva éppen a kisebbi manchesteri csapat lesz az, amelyik alaposan felkavarja majd az átigazolási piacot.

Csakhogy a Citynek minden sztár nemet mondott, hiába kínáltak például 107 millió fontos (!!!) vételi árat a 2007-es év Aranylabdásáért, a brazil Kakáért, csillagászati összegeket Gianluigio Buffonért, a Juventus kapusáért. A sztárok nem akartak a Manchester City játékosai lenni, bizonyítva, hogy a fociban is többet számít a presztízs, mint a pénz (persze talán az egy Robinho esetét kivéve).

Pérez és Kaká: az első igazolás
© AP
Még Michel Platini, az UEFA elnöke is eltiltást helyezett kilátásba arra az esetre, ha a City folytatja azt a gyakorlatot, hogy már-már nevetségesen magas összegeket ajánl fel egy-egy kiszemelt játékosért. Mégsem az angol klub lett a piac szétzilálója, éppen az előbb említett okok miatt. Nyáron szinte menetrendszerűen jött a Real Madrid, ahol minden együtt van: pénz, presztízs és elszántság.

Előbb elvitte Kakát, majd Cristiano Ronaldót, most pedig Karim Benzemát. Olcsóbban, de nem olcsón. Eddig sikerült 180 millió fontot elkölteniük, ami a hétköznapi ember számára szinte lefordíthatatlan összeg. Ezzel azonban olyan folyamatok indultak be a játékospiacon, melyek lebontják az eddig kimondatlanul is meghúzott határokat.

Ma már minden játékos, aki legalább egy egyeneset tud rúgni a labdába, magasabb pénzt kér. Sztárjátékosok 30 millió font alatt már szóba sem állnak a kérőkkel, még akkor sem, ha klubjuk jelezte: nem ragaszkodik hozzájuk. Nem egy sikeredző panaszkodott már – élükön Rafael Benítezzel, a Liverpool trénerével –, hogy szinte képtelenek megerősíteni a kiszemelt játékosokkal a keretet – pénzügyi okok miatt.

A bomba tehát robbanni készül. Csak összehasonlításképpen egy információ a végére: a nevetségesnek, ugyanakkor veszélyesnek titulált Manchester City eddig 30 millió fontot szórt el játékosigazolás címén a nyáron.