Forma-1: „Valencia egy teszt lesz nekem és a Ferrarinak”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Luca Badoer, aki sérülést szenvedett Felipe Massát helyettesíti a visszatérésig a Ferrariban, egy tesztnek tekinti a valenciai Európa Nagydíjat.


Az olasz veterán pilóta már tíz éve dolgozik a Ferrarinál tesztpilótaként, így nyilván felkélszült a bevetésre. Ennek ellenére két probléma áll fenn vele kapcsolatban. Egyik, hogy élesben utoljára 1999-ben ült Forma-1-es autó volánja mögött a Minardi istálló alkalmaztottjaként, a másik, hogy a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) idén betiltotta a szezon alatti tesztelést, így idén viszonylag kevés dolga lehetett.

A 38 éves pilóta gőzerővel gyakorol a baleset, de leginkább Michael Schumacher bejelentése óta, miszerint mégsem tér vissza a maranellóiakhoz. A hét elején először utazott el Fioranóba, hogy találkozzon a mérnökökkel, a maradék időt pedig a szimulátor mögött töltötte.

„Nagyon motivált vagyok, hogy minél többet kihozzak ebből a lehetőségből – mondta Badoer. – Pontosan tudom, hogy milyen nehéz kihívással nézek szembe, különösen a valenciai első napokban. Valójában ez egy teszt lesz nekem és a Ferrarinak, és igyekszem a legjobbat kihozni magamból.”

Luca Badoer 1993-ban ült először Forma-1-es autóba, de csak kiscsapatoknál tudott érvényesülni (Lola, Forti, Minardi). 1999-ban, 48 futam után a Ferrari hivatalos tesztpilótája lett, ebben a minőségében azóta is rója a köröket a Ferrari mugellói és fioranói tesztpályáján. Massa balesete után, 38 évesen nagy valószínűséggel pályafutása utolsó lehetőségét kapta meg.