„A DigiTV megáll a saját lábán is!”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Vincze Szabolcs

A Bajnokok Ligája új szezonjának kezdetével a futball nem tört be a magyar háztartásokba. Három évig a DigiSport és a TV2 adhatja a legrangosabb európai kupaküzdelmeket, az indulás azonban egyáltalán nem volt zökkenőmentes. Az pedig továbbra is kérdés, hogy lemaradunk-e a magyar érdekeltségű BL-meccsek egy részének közvetítéséről.


A Debrecen első Bajnokok Ligája-mérkőzéseivel kapcsolatban cikkek áradata jelent meg a DigiSportról. Az új csatorna 2009 májusában jelentette be alakulását, júliusban pedig megkezdte a sugárzást. Talán nem lett volna semmi baj, ha a Debrecen nem jut be a Bajnokok Ligájába. De bejutott, és a keddi BL-meccsek közvetítési jogát megszerző DigiSport körül felforrósodott a levegő. A csatorna terjeszkedése ugyanis lassan megy, az UEFA-val kötött szerződés értelmében pedig semmilyen más adóra nem ruházható át a BL-meccsek közvetítése. A DigiTV tehát csapdába került, beszéltek gazdasági csődről, arról, hogy sok pénzt kér, valamint arról is, hogy nem képes kellő színvonalon közvetíteni a legrangosabb európai kupasorozat összecsapásait.

„Nem a semmiből jöttünk, hiszen a DigiTV romániai anyacége, az RCS&RDS SA komoly múltra visszatekintő társaság – mondta a hvg.hu-nak Kosik Kristóf, a DigiTV jogi képviselője. – Magyarországon jelenleg mintegy 630 ezer előfizetőnk van, ami növekszik. A Bajnokok Ligájával kapcsolatban rengeteg támadást kaptunk, amire akkor jobbnak láttuk nem reagálni, ugyanis nem szerettünk volna magyarázkodni.” A szakember a hvg.hu kérésére válaszolva határozottan cáfolt több, a céggel kapcsolatban megjelent állítást, többek között a gazdasági csőd hírét. „Nincsenek pénzügyi nehézségeink, jelenleg 29 milliárd forint jegyzett tőkénk van, bankhitelünk pedig egyáltalán nincs. A 2008-as bevételünk 20 milliárd forint körül volt, az idei várhatóan eléri a 25 milliárdot. Tehát szó sincs arról, hogy előre menekülnénk. Folyamatosan fejlesztünk, megvannak a céljaink. Mivel a sporttelevíziók magyarországi piaca telített, új szereplőként valami nagyot kellett dobnunk, ha fel akartuk hívni magunkra a figyelmet – magyarázza Kosik – Ezért aztán megszereztük a Bajnokok Ligája közvetítéseket.”

A Loki bravúrja váratlan helyzetet szült
© MTI - Oláh Tibor

A Debrecen bejutásával alaposan megnőtt az érdeklődés a meccsek iránt. „Az új szituációban sürgősen tennünk kellett valamit. Az ellenünk irányuló médiaroham után egy hét alatt megteremtettük annak a technikai és jogi hátterét, hogy bárki felvehesse a csatornát a repertoárba. Pár kisebb szolgáltató ezt meg is tette, de jelenleg is folynak tárgyalások. Egy dolgot azonban mindenképp szeretnék hangsúlyozni: mi senki után nem futunk, a DigiTV akkor is megáll a lábán, ha senki nem veszi át a csatornáit” – állítja Kosik.

A csatorna problémái azonban nem merülnek ki a Bajnokok Ligájánál. A cikkek arra panaszkodtak – jogosan –, hogy lassú a hálózat kiépítése, és hiába növekszik az előfizetők száma, nagyon sokan lemaradnak majd a DVSC meccseiről. „A kábeles hálózat lassú terjedésének elsősorban adminisztratív okai vannak, ezek közé tartoznak például az önkormányzatokkal való tárgyalások – így Kosik. – A DTH-rendszer (direct-to-home, műholdas rendszer) kiépítése pedig a hatalmas igény miatt halad lassabban. Ugyanakkor mindkét téren javulás érezhető, igyekszünk mindent elkövetni, hogy minél hamarabb, minél szélesebb körben tudják nézni a DigiSport műsorát.”

„Nem igaz az sem, hogy sok pénzt kérnénk. Sőt, olcsóbbak vagyunk, mint más sportcsatornák (Sport1, Sport2). Sokáig azt híresztelték rólunk, hogy 600 forintot kérnénk azért, hogy elérhetők legyünk. Ez egész egyszerűen hazugság. Ennek töredékéről, mindössze 90 forintról beszélünk. Október 31-ig (amiből lehet, hogy november 30. lesz) pedig éppen azért tettük ingyenessé a csatornát, hogy emelési díj nélkül lehessen felvenni a kínálatba. A három éves szerződés, mely a médiában megjelent, és amelyet állítólag kérünk azoktól, akik fel akarnak venni minket is a műsorukba, szintén nem igaz. Egyéves szerződéseket kívánunk kötni, a többit meglátjuk. Az ajtó nyitva áll, és fontos az is, hogy mi mindenkivel – kicsivel és naggyal egyaránt – azonos feltételekkel tárgyalunk.”

És tényleg nem futnak senki után

A hvg.hu megkeresésére az egyik legnagyobb magyar műsorszolgáltató, a UPC képviselője is úgy nyilatkozott, hogy a DigiTV-vel egyelőre váratnak magukra az érdemi tárgyalások. „A DigiSport szeptember közepéig nem jelentkezett egyik műsorelosztónál és kábeles szövetségnél sem, noha már júliusban megalakult – mondta a hvg.hu-nak Szűcs László, a UPC sajtókapcsolati igazgatója. – A tévécsatorna képviselőitől csak a közelmúltban jutott el hozzánk egy, csupán alapinformációkat tartalmazó, szűkszavú ajánlat. Az érdemi tárgyalások megkezdéséhez szokásosan ennél sokkal részletesebb információra van szükség a tévécsatorna tartalmáról, működéséről és az egyéb üzleti feltételekről. Jelenleg ezeket a kiegészítő információkat várjuk. "

Szűcs szerint egyébként a díjmentes időszakot a csatorna kizárólag azok számára biztosítja, akik megkötötték vele a hosszabb távra szóló szerződést. Az ingyenesség tehát nem úgy értendő, hogy a hónap végéig bármiféle elköteleződés és későbbi díjfizetés nélkül fel lehetne venni a sportcsatornát a kínálatba. Az egyéves szerződéssel kapcsolatban Szűcs elmondta, hogy ebben az iparágban ennél rövidebb szerződéseket nem kötnek, hiszen ez a tévénézők érdekeit is sértené. Ehhez persze egy évre való tartalmat is fel kell mutatni.

A kommunikáció és az alternatíva hiánya

A DigiTV két alapvető és tagadhatatlan hibát is elkövetett, az egyik ezek közül a kommunikáció hiánya. A téves információk megjelenése éppen annak volt köszönhető, hogy a csatorna egyáltalán nem reagált a média vádjaira. A cég nyilvánvalóan nem volt felkészülve ilyen szintű támadássorozatra, de ha meghatározó szerepet akar betölteni a piacon, ezt nem követheti el még egyszer.

A másik hiba az internetes oldal szétesése volt. Az oldal nem tudta fogadni a Debrecen meccsei miatt megnövekedett érdeklődést, percek alatt túlterhelt és használhatatlan lett. „A hibát azóta korrigáltuk – tette hozzá Kosik Kristóf. – Jelenleg 600 forintért bárki élőben megtekintheti internetes oldalunkon a Bajnokok Ligája-meccseket, ezt az összeget pedig csak egyszer kell befizetni.” Ellenpéldaként ott van a TV2, akiknek első nekifutásra sikerült megoldani a feladatot.  Az élő közvetítés hibátlanul működött, ami persze nem kegy a szolgáltató részéről, hanem az UEFA előírása, azaz feltétele volt a szerződéskötésnek.

Vincze Szabolcs

Hozzászólások