Az osztrákok szerint a Videoton elleni BL-visszavágó az év legfontosabb meccse

Az osztrákok szerint a Videoton elleni BL-visszavágó az év legfontosabb meccse

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ma este Székesfehérváron 20:30-tól játssza a Bajnokok Ligája második selejtezőkörének visszavágóját a Videoton és a Sturm Graz. Az osztrákok az első meccsen 2-0-ra győztek, de kulcsmérkőzésnek tartják a szerdait.

"Tudom, hogyan lehet hátrányból kiharcolni a továbbjutást, és minden erőmmel azon leszek, hogy ezt átadjam a játékosaimnak - mondta a Paulo Sousa, a Videoton portugál trénere a klub honlapjának. - Látni kell azonban azt is, hogy ez a csapat még nagyon fiatal, a játékosoknak rengeteg dologban kell fejlődniük.".

Az előbbi kijelentést láthatóan az osztrákok is komolyan veszik, mert az előző meccsen aratott 2-0-ás győzelem ellenére a klub és a média is az év legfontosabb meccsének tartja a székesfehérvári visszavágót. "Kedvező helyzetben vagyunk, de a biztos továbbjutáshoz még egy gólt kellene szereznünk" - nyilatkozta a meccs előtti sajtótájékoztatón Franco Foda, a Sturm német edzője.

Videoton Sturm Graz BL selejtező
©

Klagenfurtban az osztrák csapat góljait a magyar válogatottba visszatérő Szabics Imre és az osztrák Roman Kienast szerezte. Várhatóan újra ők kezdenek majd elöl, de az edző kiemelte, hogy nem az eredmény megtartására törekszenek."Végig koncentrálnunk kell és igyekszünk támadólag fellépni. A magyar csapatból a gólkirály André Alvest kell a legjobban fognia a védőinknek, én tőle tartok leginkább."

A szerdai visszavágó nem csak a Bajnokok Ligája-részvétel miatt fontos. A továbbjutó csapat egyrészt várhatóan könnyebb ellenfelet kap a harmadik selejtező-fordulóban (ez várhatóan a grúz FC Zestafoni lesz, de ha 3-0-ás vereség után fel tud állni, akkor akár a moldáv FC Dacia Chişinău is lehet), másrészt a következő körben vesztes, a BL-ből kieső csapatok átkerülnek az Európa Liga-selejtező negyedik, utolsó fordulójába. Így a továbbjutónak duplán megmarad a nemzetközi kupaszereplés lehetősége.

Klagenfurtba ezer magyar szurkoló utazott ki buzdítani a csapatot, várhatóan ugyenennyi osztrák drukker érkezik ma este a Sóstói Stadionba. A grazi szimpatizánsokról a legutóbbi emlék nem kellemes, 2008-ban a Budapest Honvéd - Sturm Graz Intertotó Kupamérkőzés után a két klub szurkolói is megküzdöttek egymással, az eredmény mindkét klub számára UEFA-büntetés volt.

Mindkét csapatnak voltak már ellenfelei a szomszédos országból. A Videoton az 1976/77-es sorozat második körében az FC Wacker Innsbruckot búcsúztatta az UEFA Kupából (összesítésben 2-1), 1981/82-es kiírás első körében viszont alulmaradtak az SK Rapid Wiennel szemben (összesítésben 4-2). A Sturm Graz mérlege meggyőző a magyar csapatok ellen: 1975-ben a KEK-ben a Haladást (3-1), 1998-ban a BL-selejtezőben az Újpestet (7-2), 2008-ban az Intertotó Kupa harmadik körében a Budapest Honvédot búcsúztatta (2-1). Sőt, legutóbbi tizenhárom nemzetközi kupapárharcában kiharcolta a továbbjutást abban az esetben, ha hazai pályán megszerezte a győzelmet.

A Sturm Graz hétvégén 1-1-es döntetlent játszott idegenben az osztrák labdarúgó-bajnokság első fordulójában, a Videoton pedig elhalasztotta a Siófok elleni NB I-es mérkőzését.

SELEJTEZŐK, 2. FORDULÓ, VISSZVÁGÓ:
VIDEOTON FC
(magyar) - SK STURM GRAZ (osztrák), 20:30
Székesfehérvár, Sóstói Stadion V.: Aleksandar Stavrev (macedón)
VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:
VIDEOTON FC:
Tujvel - Brachi, Lipták, Horváth, Sanchez - Mitrovic - Gosztonyi, Polonkai, Elek, Vasiljevic - Alves Vezetőedző: Paulo Sousa
SK STURM GRAZ: Gratzei - Standfest, Feldhofer, Burgstaller, Pürcher - Wolf, Weber, Koch, Hölzl - Szabics, Kienast Vezetőedző: Franco Foda

Az első mérkőzés eredménye: Sturm Graz - Videoton 2-0