Öregít a stressz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felgyorsítja a szervezet biológiai öregedésének folyamatát a nagy dózisú stressz - állapították meg amerikai tudósok súlyos lelki terhelésnek kitett nők immunsejtjeinek viselkedése alapján.

A kaliforniai Stanford egyetem kutatói 58 - 20-50 év közötti - nőnél vizsgálták meg, milyen elváltozást mutatnak immunsejtjeik kiélezetten stresszes helyzet, illetve stresszmentes körülmények hatására.

A vizsgálat az immunsejtek kromoszómáinak vastagságát vette górcső alá, minthogy a kromoszómák szélei - a telemerek - a test biológiai korának mércéjéül szolgálnak. Valahányszor újratermelődnek az immunsejtek, a kromoszómák széle - a telemer - elvékonyodik, s ha az elvékonyodás elér egy minimumot, az immunsejtek többé nem regenerálódnak.

A Science című amerikai tudomány os folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány szerint a vizsgálatba bevont 58 nő közül 39, folyamatos és nagy stressznek kitett nő immunsejtjei 10 évvel idősebbnek mutatkoztak mint a velük egy korú, de normális, átlagos lelki megterhelést elviselő nőké. A biológiailag "elöregedett" 39 nő súlyosan beteg gyermekeket nevel, míg a 19, saját korának megfelelő állapotú asszony egészséges, kiegyensúlyozott gyermek(ek) anyja.