Megadóztatják a digitális letöltéseket Amerikában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megadóztatják Wisconsin államban a digitális letöltéseket - október elsejétől kezdve minden csengőhang, zeneszám, játék, könyv és egyéb szórakoztatóipari termék digitális letöltése után 5 százalék adót kell fizetniük az internetezőknek. Hasonló adózási törvény az USA további 15 további államában van érvényben, írja a Journal Sentinel Online.


Mindez egy évben 6,7 millió dollár extra jövedelmet hoz az államkincstárba csak Wisconsinból, a szakértők szerint pedig a letöltések száma egy évben 20 százalékkal növekszik, így az október elsejétől befolyó adó mennyisége is jelentősen növekszik majd.

Jim Doyle kormányzó szerint igazságtalan előny, ha az internetes vásárlások során kevesebbet kell fizetni, mint a boltokban, a nem-internetes üzleteket ugyanis védeni kell - a Journal Sentinel által megkérdezett ügyvéd, Andrew Franklin pedig ugyanezt a véleményt erősíti meg a gazdasági válságra hivatkozva. Szerinte ez nem szerencsétlen eltolódás az adózási rendszerben, "nem fosztja meg az internetezőket egy számukra egyébként kihasználható előnytől, csupán egy olyan adót testesít meg, amit az ember akkor fizetne meg, ha elhagyná otthonát, bemenne egy boltba és ott vásárolna".

Mindeközben a fotók és más grafikai anyagok fizetős letöltését is megadóztatják, így a grafikusok, fotósok és webdesignerek produkciós költségei is megugranak. Az amerikai internetezők számára azonban a módszer nem teljesen új, hiszen az iTunes már jelenleg is adóztatja azon államok digitális letöltéseit, ahol a wisconsinihez hasonló adózási törvény működik.