szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy cseh klímakutató szerint a melegedő éghajlat megváltoztatja a komló minőségét, ezáltal befolyásolja az abból készülő alkoholos ital ízvilágát.

A New Scientist értesülései szerint Martin Mozny, a Cseh Hidrometeorológiai Intézet kutatója szerint az elmúlt években sokat romlótt a pilzeni sörök alapjául szolgáló, úgynevezett Saaz-komló minősége. A szakember a klímaváltozást, azon belül is a növekvő hőmérsékletet tette felelőssé a változásért.

A Mozny által vezetett kutatócsoport aprólékos időjárási adatbázisokat vetettek össze a termény hozamával, illetve a sör minőségével, hogy felmérjék, 1954 és 2006 között milyen minőségbeli változások mentek végbe a cseh söröket illetően. A legjobb minőségűnek számító Saaz-komló mintegy 5 százalék úgynevezett alfa-savat tartalmaz, amely a pilzeni sör jellegzetes, kesernyés ízét adja.

A kutatási eredmények szerint a Saaz-komlóban található alfa-sav koncentrációja évente 0,06 százalékkal csökkkent 1954 óta, a hozamon, illetve a minőségre vonatkozó becsléseken alapuló modellek pedig ennél jelentősebb negatív változást jeleznek előre a jövőben.

„A változás nem csak a cseh söripart érintheti, hanem a Németország keleti, illetve Szlovákia középső régióban található komlótermelő területeket egyaránt” – nyilatkozta a New Scientistnek Francesco Tubiello, az Európai Bizottság mezőgazdasági szakértője.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Tech

Kék sörrel hűsítik magukat a japánok

Különleges sörről számolt be a Geekologie híroldal: az Okhotsk Blue Draft nem csupán színével, hanem az európai ízlésnek szokatlan hozzávalójával lepi meg az internetezőket.

Kovács Gábor Gasztro

A sörkóstolás szabályai

A sörfőzők szorgoskodását kevesebb látványos felhajtás kíséri, mint a borászokét. Sörértőkről különösen alig hallani.

MTI Gazdaság

Csak az olcsó sör kell a magyarnak, csökken a fogyasztás

A meleg nyári időjárás sem állítja meg a magyarországi sörivás mintegy két éve tartó csökkenését, így az egy főre eső évi fogyasztás 2009 végére 68-67 literre csökkenhet az előző évi 71 literről – közölte Sivó Imre, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke.

hvg.hu Tech

Tartósabb sört eredményez egy új felfedezés

Egy újonnan kifejlesztett anyag segítségével hosszabb ideig eltarthatóvá válhat a sör, amely így a környezeti hatásoknak is jobban ellenáll. A módszer más folyadékok – például a tej – esetében is működik.