Nyilvánossá tette a Google a cenzúra-megkereséseket

Nyilvánossá tette a Google a cenzúra-megkereséseket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

A Google immár publikusan is elérhetővé teszi ezeket a megkereséséket legújabb, „Trancparency Tool” elnevezésű...

 A Google immár publikusan is elérhetővé teszi ezeket a megkereséséket legújabb, „Trancparency Tool” elnevezésű oldalukon.

Az internet és az információ szabadságáért harcoló civil csoportok máris lelkesen üdvözlik a kezdeményezést, persze nem felejtik el rögtön hozzátenni, hogy ezek az adatok még csak a „jéghegy csúcsát” jelentik. Maga a Google sem tagadja, hogy a Transparency Tool a feléjük irányuló megkeresések, cenzúra vagy éppen a felhasználók adatainak tárolása és összehasonlítgatása tekintetében nem tartalmaz sok infót.

Éppen ezért Kínával kapcsolatban például semennyi adat sem található, és tekintve a helyzet bonyolultságát, ez érthető is.  De nem fogjuk megtudni azt sem, hogy milyen jellegűek voltak a Google felé irányuló megkeresések. Magyarán: egészen pontosan miért is kíváncsi valaki a felhasználók személyes adataira? És mely állami szervezetek felől jön a kérés? Van-e joguk ilyet kérni egyáltalán?

A leggyakoribb eset, amikor bírósági végzés alapján szólítják fel a Youtube-ot valamilyen videó eltávolítására, ez főleg jogvédett művek esetében fordul elő, de volt már náci videókkal, nacionalista klipekkel és persze pornográf anyagokkal kapcsolatos megkeresés is.

Ezekre a válaszokra még várnunk kell, de érdekességnek már most is jó a Google apró eszköze. Annyi biztos, hogy Magyarország felől nem érkezett megkeresés cenzúra és adatkiadás tekintetében. Ez valamennyire megnyugtató.

Hozzászólások