500 millió androidos készülék veszélyben. Az öné is?

500 millió androidos készülék veszélyben. Az öné is?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt hiszi, hogy a telefon tartalmának teljes törlését felkínáló reset után valóban eltűnnek az adatai androidos készülékéről? Úgy tűnik, ez egyáltalán nem biztos.

A legfontosabb dolog, ha eladnánk megunt mobilkészülékünket, hogy mindent letöröljünk róla, és ehhez segítséget is nyújt a gyári beállítások visszaállítását végrehajtó funkció. Sajnos az androidosoknál probléma lehet ezzel, legalábbis a Cambridge-i Egyetem kutatói szerint. Úgy találták ugyanis, hogy hiába „resetel” valaki szabályosan, nem lesz teljes az adattörlés.

Olyan androidos készülékeket teszteltek, amelyeket az eBayről vásároltak meg – öt nagy gyártó 21 készülékét vizsgáztatták. Ezek Android 2.2 Froyótól kezdődően Android 4.3 Jelly Beant futtattak. Hiába volt a gyári visszaállítás, a belső tárolón megmaradtak sms-ek, e-mailek, tárolt jelszavak, a kamera által készített videók és képek, valamint különféle információk olyan appokból, mint például a Facebook vagy a WhatsApp.

©

Az sem jelentett semmit, ha valaki titkosította az állományait, a visszanyert adatok között ugyanis a fájloknál használt dekódoló kulcsot is megtalálták. A szakemberek szerint mintegy 500-600 millió androidos készüléket érinthet a feltárt hiba.

A teljes jelentés – angol nyelven – itt tekinthető meg.