Megszólalt a Facebook egykori bennfentese: már késő az orosz befolyás kivédéséhez

Megszólalt a Facebook egykori bennfentese: már késő az orosz befolyás kivédéséhez

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Egyesült Államokban novemberben tartanak félidős választásokat, aminél félő, hogy az oroszok (újra) bele akarnak nyúlni. A Facebook egykori biztonsági főnöke szólalt meg az ügyben.

Augusztus elején robbant a hír, mely szerint az egyik legfontosabb emberei (is) otthagyja a Facebookot. Alex Stamos a Facebook biztonsági főnöke volt, a kamu nyereményjátékokkal, egészségügyi, politikai és egyéb álhírekkel viszont nem tudott mit kezdeni. Távozása óta most először szólalt meg, és rögtön egy igen kemény dolgot állított.

Az Egyesült Államokban novemberben úgynevezett félidős választásokat tartanak, melyeken a szövetségi képviselőház egészét és a szenátus egyharmadát megújítják, és kormányzóválasztások is lesznek.

A szakember a Lawfare-ben jelentett meg egy hosszabb írást, ahol meglehetősen sötét jósolt a közelgő félidős amerikai választásokra nézve. Stamos szerint ugyanis már késő "megvédeni" az őszi voksolás tisztaságát. Mindezt arra reagálva írta, hogy a Microsoft talált hat olyan webcímet, ahonnan az orosz politikai adathalász támadások indulhatnak, a Facebook pedig letiltott 652 olyan hamis fiókot, ahonnan dezinformációs kampányt folytattak.

Stamos szerint mindez azt jelenti, hogy az orosz (és iráni) hackerek továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a választás befolyásolásán.

Szerinte a 2020-as választások tisztaságára kellene koncentrálni azzal, hogy az amerikai kormány lefogadja az úgynevezett Honest Ads Actet, vagyis azt a törvényt, amely a politikai hirdetések átláthatóságát tenné lehetővé. Ugyanakkor szerinte változtatni is kellene rajta, például, hogy a kampányhirdetésekre hogyan használhatják fel a szavazókról készült adatbázist. Emellett olyan kiberbiztonsági szervezet felállítását is sürgeti, amely képes lehet megakadályozni a választások meghackelését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.