Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
László Ferenc

Szinte minden lakásban található legalább egy tükör, amely előtt életünk során – pár perces etapokban – rengeteg időt eltöltünk. Egy magyar találmánynak köszönhetően ezt az időt mostantól egy kicsit jobban is kihasználhatjuk.

Az elmúlt időkben alaposan megszórták az életünket különböző kijelzőkkel. Csuklónkon ott a limitált információmennyiség közlésére képes okosóra, zsebünkből bármikor előhúzhatjuk az egyre nagyobb kijelzős mobilunkat, az ágyban sokan szeretünk tabletezni, az íróasztalnál notebookozunk, a nappalit pedig továbbra is a televízió képernyője uralja.

Akad továbbá egy olyan lakberendezési tárgyunk, amely ugyan hasonlít egy méretes képernyőre, de egyszerűen csak annyit tesz, hogy visszatükrözi az előtte lévő képet. Ez lenne ugyebár a tükör. Szépítkezéskor, öltözködéskor használjuk, de mi lenne, ha némi intelligenciával is felvérteznénk? Egy magyar fejlesztőben is felvetődött az ötlet, majd azt tett is követte, és elkészült a tudomásunk szerint első, kereskedelmi forgalomba szánt hazai okostükör.

Menő

Amikor először találkozik valaki ezzel az enyhén futurisztikus tükörrel, általában a "menő" szó vagy a "nagyon menő" szavak hagyják el a száját. Tény, ami tény, jelenleg kevés ennél komolyabb high-tech értéket képviselő lakberendezési tárgyat tudnánk felsorolni. Ráadásul az InfóTükör még a kicsit ódivatúbb enteriőrökből sem lóg ki, a maga stílusos fakeretével beleolvad a lakásba.

©

Olyannyira, hogy alaphelyzetben semmi sem árulja el róla: az átlagos tükrök igen limitált képességénél sokkal több lakozik benne. Egészen addig ugyanúgy néz ki, mint egy normál tükör, amíg valaki nem áll elé, vagy nem suhan el előtte.

A hozzánk eljutott példány 160 centiméter magas, 64 centiméter széles és 6 centiméter vastag, vagyis egy tipikus állótükör. Némi megszokást igényel, hogy a reflexiós üveg az egyedi felhasználási mód miatt sötétített kivitelű, vagyis a tükörképünk a megszokottnál némileg sötétebb. Ezenkívül nem árt, ha a közelben van egy konnektor vagy egy hosszabbító, ennek a tükörnek ugyanis elektromos áram is kell a működéséhez. (Persze normál tükörként energia nélkül is használható.)

Okos

Az első bekapcsolást követően körülbelül 1 percnyi idő kell ahhoz, hogy a mintegy 15 kilogramm tömegű tükör "okos" része életre keljen. Ezt követően azonban lényegében már sohasem kell a ki/bekapcsológombhoz nyúlnunk, a készülék ugyanis a már említett mozgásérzékelős elven magától aktiválja, illetve inaktiválja magát. Alapértelmezés szerint a mozgás érzékelését követően 5 percig aktív a képmegjelenítés, ezt követően pedig lemegy alfába a rendszer.

©

Az aktív tartalom a felső részen, fordított U-alakban jelenik meg egy a tükörbe rejtett számítógépes monitoron. Vagyis amíg mi középen fésülködünk vagy éppen borotválkozunk, addig a tükörképünket körbeölelhetik a folyamatosan frissülő tartalmak.

Az InfóTükör képes megjeleníteni többek közt a beérkező leveleinket, a Gmail- és Facebook-értesítéseinket, a pontos időt, a dátumot, a kinti és benti hőmérsékletet, illetve a lakhelyünk aktuális időjárását és meteorológiai prognózisát. A hőmérsékleti értékek részben saját szenzorból, részben online forrásból származnak. Ugyancsak hasznos extra, hogy a tükör meg tudja jeleníteni a lakhelyünkhöz legközelebbi, illetve lényegében bármely budapesti tömegközlekedési eszköz menetrendjét, így segítvén, hogy a reggeli rohanásban ne késsük le a buszt, trolit, villamost.

©

Jelenleg mintegy tizenöt modul érhető el, amelyek között motivációs és spirituális gondolatokkal szolgáló példányok is megjeleníthetők. A leginkább a normál applikációkhoz hasonlítható modulokat egy okostelefonon, vagy egyéb kütyün futó böngészőből lehet ki/be kapcsolgatni, dedikált alkalmazás egyelőre sajnos nem érhető el. Érdemes egyébként megfontolni, hogy pontosan milyen tartalmakat, milyen e-mail-fiókokat teszünk ki a tükörre, ez ugyanis nem „egyszemélyes”, hanem egyszerre több személy által látott, használt eszköz.

©

Az online funkciókhoz wifis vagy Ethernet-kapcsolatra van szükség, ezek nélkül csak dátumot, időt, hőmérsékletet, illetve páratartalmat tud megjeleníteni a rejtett kijelző.

Háttér

Az InfóTükör "lelke" egy parányi Raspberry számítógép, melyen nyílt forrású, és bárki által szabadon elérhető és konfigurálható szoftverek futnak. A konfiguráláshoz egeret és billentyűzetet, valamint távoli hozzáférést is használhatunk.

©

Itt jegyzendő meg, hogy jelen formájában az eszköz nem egy tipikus "leveszem a boltban a polcról és otthon csak bekapcsolom" kategóriás termék. A beállításhoz szakértelem szükséges, de a gyártó ebben díjmentesen segít, illetve arra ösztönzi a kísérletező kedvű felhasználókat, hogy nyugodtan ássák bele magukat egy picit jobban a tükör lelkivilágába. Ezenkívül jó hír, hogy az ígéretek szerint hamarosan sokkal egyszerűbbé válik a készülék kezdeti beállítása.

Sokakban felvetődhet a kérdés, hogy ha ez tulajdonképpen egy folyamatosan működő számítógéppel ötvözött tükör, akkor nem kell-e félni a jelentősen megnövekő áramkiadásoktól. Nos, átlagos használat, vagyis észszerűen beállított mozgásérzékelős ki/bekapcsolás mellett napi 5-6 forinttal nőnek a kiadásaink, ami havi szinten is alig több 150 forintnál. Negatívum, hogy a fényerőt csak telefonos böngészőből lehet állítani, jól jönne valamilyen szenzoros, automatikus fényerőállítás – ez például csökkenthetné még ezt a nem túl nagy fogyasztást is, miközben a kényelmen is javítana.

Extrák

A teszt során gyorsan megszerettük a bim-bam funkciót. Ennek lényege, hogy az okostükör minden egész órát a mechanikus faliórák jellegzetes hangjával és harangozással jelez. Beállítható, hogy ilyenkor csak egy, vagy az adott órának megfelelő számú bim-bamozás hangozzon el, és természetesen úgy időzíthető a funkció, hogy az éjszakai órákban ne zavarja meg a nyugalmunkat.

©

A hazai fejlesztő azt ígéri, hogy néhány hetente új funkciókat honosít meg a tükrön. Így elvileg semmi akadálya, hogy hamarosan fotóalbum, biztonsági kamera, videós kaputelefon, hűtés/fűtés/világítás vezérlés, illetve térkép-jellegű szolgáltatások jelenjenek meg az újszerű platformon. Ezek a korábban megvásárolt tükrökre is elérhetők lesznek frissítés formájában.

A használatot egyelőre jelentősen bekorlátozza, hogy a vázolt konfigurációs lehetőségeken kívül nem igazán lehet interaktív kapcsolatba kerülni a tükörrel. Kapásból jönne az ötlet, hogy érintésérzékennyé lehetne tenni a felületet, de a fejlesztő szerint ez nem lenne ideális, ugyanis folyamatosan törölgetni kellene az ujjlenyomatokkal teli felületet. Ennek életképesebb alternatívája, hogy a tükör peremén helyeznek el egy kisebb érintőpadot, de komolyabb fantázia van a gesztus-, illetve a hangvezérlésben. Ez egyelőre még a jövő zenéje, mint ahogy az is, hogy az okostükör Alexa, illetve egyéb hasonló digitális asszisztens támogatást kapjon.

©

Konklúzió

+ : nagyon menő, informatív, alacsony fogyasztású, komoly potenciál van benne.

: egyelőre nehézkes a konfigurálás és az interakció, lehetne kicsit világosabb és olcsóbb.

Az örök klasszikus “tükröm-tükröm” kérdésre egyelőre nem tud választ adni az InfoTükör, mindenesetre jól látszik, hogy ebben az otthon, illetve akár munkahelyen is bevethető kütyüben még nagyon komoly lehetőségek rejlenek. Jelen formájában a készülék 140 ezer forintba kerül, és kíváncsian várjuk, hogy a fejlesztése milyen irányban fog elmozdulni a közeljövőben.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Hozzászólások