Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga

Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Laboratóriumi vizsgálatok igazolták, de elővigyázatosságból egy klinikai programot is indítanak.

A Moderna koronavírus elleni vakcinája hatásos a brit és a dél-afrikai vírusmutációk ellen is – jelentette be az oltóanyag fejlesztője.

Közleményükben azt írták, hogy a vírussemlegesítő hatást a Moderna vakcinájával beoltottak vérszérumainak laboratóriumi körülmények között elvégzett vizsgálatai igazolják. Eszerint, ha egy a páciens megkapja mindkét előírt oltást, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint védettséget szerez a koronavírus ma ismert, újabb változataival szemben is.

A Moderna ugyanakkor elővigyázatosságból klinikai programot indít az újonnan megjelent vírusváltozatokkal szembeni védettség erősítése érdekében. Ebben tanulmányozni fogják, hogy a vakcina további emlékeztető oltásai miként fokozhatják az ellenanyag-termelést az új vírustörzsekkel szemben.

A vállalat kész kifejleszteni egy olyan emlékeztető oltást (mRNA-1273.351), amely kifejezetten a dél-afrikai változattal szemben fejtene ki még erőteljesebb hatást.

A koronavírus ellen már engedélyezett oltóanyagokat még azelőtt fejlesztették, hogy azonosították volna a kórokozó brit és dél-afrikai variánsát. A brit mutációról már bebizonyosodott, hogy sokkal gyorsabban terjed, mint a korábban ismert variáns, bár azt még nem lehet kijelenteni, hogy halálosabb is lenne.

Korábban a Pfizer-BioNTech oltóanyag fejlesztői is arról beszéltek, hogy termékük hatásos lehet a briteknél terjedő variáns ellen, amennyiben pedig szükséges, akkor hat hét alatt képesek továbbfejleszteni az oltóanyagot.

Magyarországon jelenleg a Moderna és a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltják az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok lakóit. Bár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet már engedélyezte Magyarországon az orosz Szputnyik V és az Oxfordi Egyetem, valamint az AstraZeneca közös fejlesztésű vakcináját is, ezeket élesben még nem lehet bevetni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások