Mennyi oltóanyag érkezett már az országba? Itt megnézheti

Mennyi oltóanyag érkezett már az országba? Itt megnézheti

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Naprakész táblázatot osztottak meg a koronavirus.gov.hu-n.

A koronavirus.gov.hu oldalon táblázatba szedték, hogy az állam által igényelt koronavírus-vakcinákból mennyi érkezett már meg. Mint írták, az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelték a lekötött Pfizer–BioNTech oltóanyag-mennyiségét, “Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ennek eddig az 5 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca)”.

©

Azt is írták, hogy “a teljes Pfizer-szállítmányt kiszállították a kórházi oltópontokra, ahol a regisztrált idősek oltását folytatják vele”.

A Janssen és CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot hazánkba – közölték, hozzátéve, hogy a Janssen március közepén kaphatja meg az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) engedélyét, ebből a vakcinából egy oltásra lesz csak szükség, így a lekötött 4,36 millió adag ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé.

Az oldal szerint “miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött”. Ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban.

Azt is írják, hogy az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával az elmúlt időszakban a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon. Közben pedig Magyarország felé tart az újabb orosz vakcinaszállítmány is, ezzel 180 ezer adag első oltáshoz és 100 ezer adag második oltáshoz elég vakcina érkezik majd az országba.

A kínai vakcinával is már második hete zajlik az oltás. A regisztrált idősek oltásához múlt héten 275 ezer Sinopharm-vakcinát kaptak a háziorvosok, ezen a héten pedig újabb 250 ezer adagot kapnak. A következő kínai vakcinaszállítmány március közepén várható – olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

Hozzászólások