Szépségkirálynők a halálra ítélt Amina Lawal mellett

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A november végére Nigériába tervezett Miss World verseny bojkottálásával fenyegetnek afrikai szépségkirálynők, a belga és francia versenyző pedig visszalépett. Így próbálnak nyomást gyakorolni a nigériai kormányra, hogy akadályozza meg a 30 éves Amina Lawal megkövezéséses kivégzését, amelyet egy iszlám bíróság rendelt el, mert az elvált asszony házassági kötelék nélkül szülte meg gyermekét.

Amina Lawal ügye megmozgatta a világ közvéleményét. Az Amnesty International birt csoportja eddig 1,1 millió aláírást gyűjtött honlapján (http://www.mertonai.org/amina/) a márciusban meghozott ítélet megsemmisítése érdékében. Az Egyesült Királyság, az EU, valamint Új-Zéland, Ausztrália, Mexikó, Franciaország, Svédország, Törökország  kormánya már hivatalosan is kifejezte tiltakozását az ítélet miatt, s a nemzetközi nyomás hatására Nigéria igazságügyminisztere, Kanu Agabi augusztusban kimondta: "Ellenezzük az ítéletet". Noha a nigériai kormány nem akar látványosan öszetűzésbe kerülni az iszlám tartományokkal, múlt hónap végén az ország elnöke is kénytelen volt felzárkózni az igazságügyminiszter mögé. Olusegun Obasanjo először kijelentette, "könnyeket ejt" az asszonyért, de ha az Amina Lawal ügyvédnője által benyújtott fellebbezését elutasítja az iszlám törvényszék, nem tudja megakadályozni a végrehajtást. A Miss World rendezősége és a lemondással fenyegető szépségkirálynők - köztük van Elefántcsontpart és Kenya reprezentánsa is - nyomására az elnök hivatalos közleményében már úgy nyilatkozott, a szövetségi vezetés ellenzi a halálos ítéletet, s jelezte, vannak felsőbb fórumok, amelyek felülvizsgálják Amina ügyét.
Az iszlám törvénykezés, a sharia az ország harminchat tartományából tizenkettőben van érvényben, ám bevezetése óta ilyen ítéletet még nem hajottak végre Nigériában. Igaz, többen néztek már farkasszemet az égetéses és megkövezéses halál lehetőségével. Legutóbb a tavaly októberben, a hasonló okok miatt elítélt, 35 éves Szafija Husszaini, akit a nemzetközi tiltakozás hatására felmentettek - az ítélet formai hiányosságai miatt. 
Nigéria vezetésének nem mellékes, hogy az iszlám csoportok felháborodását kiváltó, de az országképet pozitív módon befolyásoló Miss World ne maradjon el. Ez pedig megmentheti Amina életét.