Az NDK leggyűlöltebb asszonya hisz a kommunizmusban

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Egy német újságírónak néhány mondat erejéig sikerült szóra bírnia chilei otthonában Margot Honeckert, Erich Honecker egykori NDK-vezető feleségét. A rövid beszélgetésekből sok újat nem tudnak meg a német televíziónézők, de az ország leggyűlöltebb asszonyaként számon tartott Margot újbóli megjelenése - október 9-én este a közszolgálati ARD műsorán - így is sokkoló lesz sok ember számára.

Az egykori NDK legjobban utált asszonya meggyőződéses kommunistaként nyilatkozik, valójában azonban nagyon is polgári életet él - jellemzi Thomas Grimm riporter a most 75 éves Margot Honeckert. Grimm, aki másfél évi munkájának köszönheti, hogy eljutott Margot Honecker chilei otthonába, a Honecker futása - egy kommunista utolsó évei című 45 perces dokumentumfilmjéhez gyűjtött anyagokat. Grimm munkája, melyet október 9-én mutatnak be Németországban az ARD csatornáján, gondosan dokumentálva követi azt az utat, amelyet az egykori keletnémet vezető járt be 1989-es bukásától 1994-ben bekövetkezett haláláig. Honeckert előbb Moszkvába menekítették, majd kiadták Németországnak, ahol egy büntetőper várt rá a belső német határokra vonatkozó tűzparancs kiadása miatt. A súlyosan beteg Honecker ellen azonban megszüntették az eljárást, és engedélyezték, hogy házaspár Chilébe utazzon. Az egykori keletnémet vezető itt halt meg, 1994-ben.
A Grimm által megszólaltatott Margot Honecker a találkozók alkalmával szokatlanul bőbeszédű volt, a "demokratikus köztársaságban" betöltött saját szerepéről azonban nem volt hajlandó beszélni. Az egykori NDK első asszonya - bár csak alapfokú végzettséggel rendelkezett  1963 és 1989 között népművelési miniszterként tevékenykedett. Miss Bildung (Képzettség asszony), ahogy Margot Honeckert a háta mögött gúnyolták, nevéhez fűződik többek közt az a kevéssel a bukás előtt, a 80-as évek végén bevezetett rendelet, mely - Civilvédelem jelszó alatt - előírta az iskolás gyermekek fegyverhasználatra való okítását. Margot Honecker bűnei közé sorolják még a diákok folyamatos és agresszív politikai befolyásolását, a vallásos gyermekek diszkriminációját, valamint a kémkedéssel megvádolt, illetve az országot elhagyott állampolgárok gyermekeinek hatóság által kényszerített örökbeadását.
A ma egy biztonságos lakópark sorházában élő Margot Honecker változatlanul meggyőződéses kommunistának vallja magát, s elítélően nyilatkozik a rendszer bomlasztóiról; Günter Schabowskit, a Német Szocialista Egységpárt Politikai Bizottságának tagját, aki - szerinte elhamarkodottan - Kelet-Berlinben bejelentette az NDK-határok megnyitását, egyenesen gazembernek nevezi. Margot szilárdan meg van győződve afelől, hogy urát nem népe, hanem saját tábora buktatta meg. "Gorbacsov elcsavarta az emberek fejét" - jegyzi meg haragosan.
Manapság nem sok honfitársa látogatja Margot Honeckert, mégsincs teljesen elzárva Németországtól: nézi a Deutsche Welle adásait, olvassa a Spiegel és a Neue Deutschland lapokat, ezenkívül napi emailkapcsolatban áll német ismerőseivel - számol be az egykori keletnémet First Lady mindennapjairól Grimm. A sokáig megközelíthetetlen Margot az újságírónak bevallja: szívesen hazatérne, hogy meglátogassa Berlinben élő testvérét, de fél a médiahisztériától, amely németországi megjelenését várhatóan követné. Szenzáció azonban így is lesz. A filmben ugyanis Grimm beszámol arról is, hogy a Margotnál látott Honecker-útlevél chilei vízuma négy nappal a Honeckert felmentő berlini ítélet előtt került az okmányba. Ez újabb bizonyíték arra vonatkozóan, hogy Honecker kiutazása nem spontán menekülés volt, hanem előre megszervezett menekítés - mutat rá Grimm.