Ne tégy tízparancsolatot bíróságod előcsarnokába!

Utolsó frissítés:

Roy Moore alabamai főbírót szövetségi bírósági határozat szólítja fel: harminc napon belül távolítsa el az állam legfelső bíróságának előcsarnokába két éve önkényesen elhelyezett két és fél tonnás tízparancsolat-emlékművet, mivel annak a bíróság területén való elhelyezése alkotmányellenes. Az alabamai népnyelv által csak "Roy sziklájaként" emlegetett gránittömb fanatikus keresztények sokaságát vonzotta a bíróság halljába, hogy a tízparancsolat előtt térdelve imádkozzanak. Ön szerint helyes volt a bírósági döntés?

Az American Civil Liberties Union és más civil szervezetek, valamint alabamai ügyvédek azzal az indoklással nyújtották be Moore elleni keresetüket, hogy a bíróság mindenkié - nemcsak azoké, akik egy valláson vannak a főbíróval. Moore bíró két évvel ezelőtt, éjszaka, kollégáival sem konzultálva vitette az épületbe a tízparancsolat szövegét is tartalmazó két és fél tonnás gránitszobrot.
Az amerikai alkotmány egy 1980-as kiegészítése megtiltja az államnak a vallási propagandát, s az ítélet szerint a tízparancsolat a zsidó és keresztény vallásúak iránt elfogult, így nem semleges. Texasban hat héttel korábban ellenkező döntésre jutott az illetékes szövetségi bíróság: ott nem kell eltávolítani a tízparancsolatot a helyi törvényhozás talapzatáról. Tavaly márciusban Ohio állam adóbevallási íveken és más hivatalos okmányokon szereplő jelmondatának - "Istennel minden lehetséges" - kegyelmezett meg egy szövetségi bíróság, kimondva: alkotmányellenes csak akkor lenne, ha utalás történne arra is, hogy az idézet a bibliából, Máté evangéliumából származik. Hatalmas felzúdulást keltett az az eset is, amikor nyáron egy kaliforniai bíróság  alkotmányellenesnek minősítette azt a hűségfogadalmat, melyet az Egyesült Államok iskoláiban a diákok minden reggel elmondanak. A bíróság szerint a szöveg sérti az állam és az egyház elválasztásának elvét, mert az Államok iránti hűségről az "Istenben egységes" ("under God") kifejezéssel beszél.
A tízparancsolat-emlékmű alkotmányellenességéről zajló vitában Gregg Easterbrook, a Beliefnet.com vallási portál munkatársa "bibliailag korrekt" megoldást javasol: a tízből hagyjunk el négy parancsolatot, amelyeket Jézus sem hirdetett, s akkor a maradék hat nem fogja sérteni az amerikai alkotmányt. Ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tégy hamis tanúbizonyságot, tiszteld atyádat és anyádat, szeresd felebarátodat, mint tenmagadat: ezek Easterbrook szerint bízvást lehetnek az emberiség közös jelmondatai, hirdethetné őket bármely vallású személy. Nem úgy, mint a kihúzott négy parancsolatot: ne legyenek más isteneid, ne csinálj faragott bálványokat, az úr nevét hiába a szádra ne vedd, és tartsd meg a szombatot.
Szemle: Isten és az alkotmány Amerikában