Ha a Rolling Stones Belgrádba megy

Utolsó frissítés:

A Kövek még sosem gurultak el a szerb fővárosig. Történelmi pillanat lenne ez a rivális Kostunica államfőnek és Gyingyics miniszterelnöknek; mindkettejüknek jól jönne, ha a zenekar vállalná a fellépést. A Rolling Stones jövő évi koncertnaptárában agusztus 2-án egyelőre ceruzás bejegyzéssel áll: Belgrád.

A zenekar jelenleg zajló turnéjának európai szakasza a tervek szerint június 4-én veszi kezdetét Münchenben.  A Rolling Stones, amely minden európai körút alkalmával igyekszik eljutni Kelet-Európába is, régiónként tájékozódik: ha az egyik turnén Prága szerepelt, akkor a következőn Budapest lehet a cél és a cseh főváros marad ki. A volt Jugoszláviában  - ahol, köszönhetően a titóista ország nyitott kultúrpolitikájának, összes lemezük a nyugati kiadással egyidőben jelent meg -  Zágrábban már járt a Rolling Stones 1976-ban; oda, már mint Horvátország fővárosába, 1995-ben vissza is tértek. Belgrád azonban kimaradt a jugó aranykorban, a balkáni háborúk éveiben pedig szóba sem jöhetett.

Belgrádban versenyre keltek a politikusok, hogy elhozzák a Stonest  a Milosevics utáni, s a szétválás előtti Jugoszláviába. Vojiszlav Kostunica elnök már régóta ígéri, Zoran Gyingyics miniszterelnök pedig hirtelen bedobta: neki eljön a Stones. Gyingyics - akárcsak az 1990-es turné előtt Václav Havel cseh elnök - levelet is írt Mick Jaggernek, s kérte, látogassa meg országát. Csakhogy akkor mást jelentett Havel levele, mint most Gyingyicsé. Amint arról a Blic című belgrádi lap beszámol, a nyugaton megfizethető jegyek Jugoszláviában luxus kategóriába tartoznának: az átlagfizetés ma 100 dollár, a jegy minimum 32 lenne. Már az is felvetődött, hogy hathavi részletre lehessen megvenni a jegyeket.

A B-92 cikkben veti fel: mi lenne, ha nem az ősöreg rockereket hoznák horribilis pénzért Belgrádba? A szerző szerint azért az egymillió dollárért, amennyiért a Stones megmozdul, eljönne  egyben a Red Hot Chili Peppers, Santana, a Jamiroquai, a Prodigy és Shakira - azok közül, akik épp ezekben a hetekben járják a világot. Talán a kortárs sztárokból kellene válogatni, akik nem a Gyingyics-korosztály, hanem a fiatalok mai hősei, véli a  szerző, aki szerint  500 ezer dollárért elhozható (szintén csomagban) a Beastie Boys, az REM, Beck, a Massive Attack és Björk, akik mind turnéba kezdenek jövőre. Jól hangzó névsor. A jugoszláv Stones-rajongók, akik meg is tudják fizetni a jegyet, Zágrábban is megnézhetik a zenekart, amelynek jövő évi terveiben a horvát főváros is szerepel.
Gyingyics vélhetően nem tesz le szándékáról, hogy elhozza Jaggeréket, hiszen a valószínűsíthető (Kostunica által már jelzett) előrehozott választásokon kellenek a szavazatok. Kostunica, aki szabadulni igyekszik Gyingyicstől, szintén a Stonest szemelte ki. A kérdés már csak az, melyiküknek szerez voksokat a Sympathy For The Devil.