Ők, engem? Nem tudnak átverni!

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A világ jelenségeinek magyarázatára kovácsolódó összeesküvés-elméletek főszereplői rendszerint a kormányok, a titkosszolgálatok, az óriáscégek és a zsidók. Íme egy csokor az elmeszülemények egyik jellegzetes csoportjából: valójában miért is támadta meg Amerika  Afganisztánt és ki vagy mi állt a szeptember 11-i terrortámadás mögött? Önnek mi a véleménye?

A kaszpi-tengeri játszma
Az amerikai kormány valójában a Kaszpi-tenger alatt rejlő kőolaj és földgáz miatt bombázta és foglalta el a szomszédos Afganisztánt - állítják a teória hívei, akik szerint Oroszország és a Nyugat közt heves harc folyik a Kaszpi-tengerben lévő emergiaforrásokért; a nyertes jutalma Kelet-Ázsia energiaellátása. Gondolatmenetüket alátámasztani látszott az a BBC internetes oldalán 2001. szeptember 11-én, még a terrortámadások előtt megjelent cikk is, mely azt taglalta, hogy az Egyesült Államoknak a közép-ázsaiai olajtartalékra fáj a foga, s ehhez kulcsszereplőként stabil Afganisztánra van szüksége.

Olaj-Afganisztán-Enron háromszög
Mindenről az Enron tehet - vélik a fenti elmélet specializált változatának hívei. Eszerint az energiaóriás még az afganisztáni bombázás előtt a csőd szélére került, mivel az Indiában hárommilliárd dollárból félig felépített erőműve a cégen belüli feszültségek miatt ellehetetlenült és csak a pénzt nyelte. Az azóta csődbement óriásvállalatot csak az menthette volna meg, ha kiaknázhatja a Kaszpi-tenger olajkészletét egy, az afgán területeken keresztül húzódó olajvezeték segítségével.

Az álháború
2001. szeptember 11-én nem is volt terrortámadás: az amerikai kormány manipulált - szól az egyes változataiban döbbenetes precizitással, logikusan kiagyalt másik gondolatmenet, melyet sokan egy, a hatvanas évekből származó állítólagos Pentagon-dokumentumra vezetnek vissza. Az Operation Northwoods című jegyzék tanúsága szerint a hatvanas években az amerikai kormány ötletbörzét tartott azzal a céllal, hogy kiokoskodják, hogyan adhatnának el a nyilvánosságnak egy Kuba elleni katonai akciót egy megrendezett és Fidel Castrónak tulajdonított terrorcselekmény segítségével. A résztvevők fejéből többek közt egy diákokkal teli repülőgép lelövésének, egy amerikai hajó elsüllyesztésének és John Glenn asztronauta űrhajója felrobbantásának ötlete pattant ki.

A Moszad volt az

A szeptember 11-i terrorcselekmények mögött az izraeli titkosszolgálat, a Moszad áll - szögezi le az álháborús elmélet híveinek egyik frakciója, amely szerint az elmebeteg támadások arra szolgáltak, hogy a merénylet gyanúját az arab világra terelve Izrael saját céljaira használhassa fel Amerikát és hadseregét. Az arab országokban népszerű teória hívei a több száz zsidó áldozat ellenére tudni vélik, hogy a World Trade Centerben dolgozó "zsidóknak" előre szóltak, így ők megmenekültek a katasztrófától.