Ricinmérget találtak egy párizsi pályaudvar csomagmegőrzőjében

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A francia hatóságok szerint a főváros lyoni főpályaudvarának csomagmegőrzőjében talált ricinméreg összefügghet terrorveszéllyel, de kézzel fogható bizonyítékaik még nincsenek erre. A pályaudvar csomagmegőrzőjében talált gyanús üvegpalackokról a laboratóriumi elemzések kimutatták, hogy tartalmában az arzénnál nagyságrenddel hatékonyabb ricin nyomai fedezhetőek fel.

A csütörtökön este nyilvánosságra hozott közlemény szerint az SNCF állami vasúttársaság hétfőn értesítette a rendőrséget arról, hogy pályaudvaron gyanús tartalmú üvegpalackokat hagyott valaki a csomagmegőrző egyik nyitott polcán. A rekeszben lévő öt különböző méretű üvegedényből háromban ismeretlen jellegű folyadék, két kisebb üvegcsében porszerű anyag volt. A szűkszavú belügyminisztériumi közlemény annyit tudat, hogy a laboratóriumi elemzések két üvegben az arzénnál nagyságrenddel hatékonyabb ricin nyomait mutatták ki.
Franciaországban ez az első eset, hogy a házilag is könnyen előállítható halálos méregkeverékre bukkannak. Londonban az év elejeén keltett nagy riadalmat, amikor a rendőrség egy magánlakáson ricingyártásra berendezett laboratóriumra bukkant. Az ügyben letartóztatott muzulmán csoportról feltételezik, hogy egy brit támaszpont katonáinak megmérgezésére készült, a nyomozás során kiderült ugyanis, hogy az egyik előállított az élelmiszeriparban dolgozott, s már kapcsolatba lépett egy katonai támaszpont alkalmazottaival. Az eset kapcsán az a gyanú merült fel, hogy az al-Kaida egyik készülőben lévő akcióját sikerült meghiúsítani a ricingyártó társaság leleplezésével. (MTI)