Londonban letartóztatták Berezovszkij orosz sajtómágnást

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Londonban hétfőn letartóztatták Borisz Berezovszkij orosz sajtó- és iparmágnást, de óvadék ellenében szabadlábra is helyezték. Jelcin környezetének egykori befolyásos tagja önkéntes száműzetésben él Londonban, mert hazájában körözés alatt áll.

A Scotland Yard az egykori sajtó- és iparmágnást orosz kérésre vette őrizetbe hétfőn, majd óvadék ellenében szabadlábra is helyezték, azzal a feltétellel, hogy a jövő hét közepén ismét meg kell jelennie a bíróság előtt. A brit kormánynak novemberben eljuttatott orosz kiadatási kérvény alapja az a vád, hogy Berezovszkij a 90-es évek közepén, amikor a LogoVaz autóipari vállalat igazgatója volt, 60 milliárd rubellel - mai árfolyamon csaknem 2 milliárd dollárral - károsította meg a szamarai régió kormányzatát, több ezer autó "baráti" elosztogatásával és egyéb tranzakciókkal.
Berezovszkij Borisz Jelcin volt orosz államfő környezetének egyik befolyásos tagja volt, de Vlagyimir Putyin elnöksége idején célpontja lett az új államfő korrupcióellenes kampányának. Miután több eljárást is indítottak ellene, 2000 végén az önkéntes száműzetést választotta.
Berezovszkij jelenleg Londonban él, és leggyakrabban az emigráns csecsen ellenzék támogatójaként szerepel a hírekben. Külföldre távozása előtt liberális ellenzéki párt összekovácsolásán dolgozott Putyin ellen. Oroszországban 1,8 milliárd eurónyi (60 milliárd rubel) értékű csalással vádolja az ügyészség, egyebek között 2 ezer Lada elsikkasztását róják fel neki, de kapcsolatba hozzák a februárban elfogott pilótajáték-szervező, Szergej Mavrodi tevékenységével is. Berezovszkijnak befolyása volt az orosz olajiparra és az Aeroflot légitársaság ügyeire is.
Berezovszkijt a Logovaz autókereskedelmi cég egyik volt vezetőjének, Julij Dubovnak a társaságában tartóztatták le. (MTI)