Bush méltatta szövetségeseit; újabb 30 ezer katona tart a Perzsa-öböl térségébe

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az iraki hadjárat "jól halad, de még messze nincs vége" - jelentette ki George Bush amerikai elnök szerdán az Irak térségében felvonult amerikai erők floridai főhadiszállásán. Bush beszédével egy időben a Pentagon indítványozta a 4. gépesített gyalogsági hadosztály és más egységek, összesen 30 ezer katona telepítését a Perzsa-öböl térségébe.

Hat nappal a fő szárazföldi műveletek és öt nappal a fő légi műveletek megkezdése után a koalíciós erők Bagdad közelében járnak és a bukásra ítélt rezsim legelkeseredettebb erőivel állnak szemben - mondta az elnök, az iraki Köztársasági Gárda hadosztályaira utalva. Az elnök a fegyveres erők több száz tagja és hozzátartozóik előtt beszélve méltatta a katonák bátorságát a „kíméletlen ellenséggel” szemben. Hangsúlyozta, hogy az ellenség az iraki rezsim, nem pedig a nép. „Szaddám Huszein napról-napra veszti el uralmát Irak fölött, az iraki nép napról napra közelebb kerül a szabadsághoz” - mondta az amerikai elnök. George Bush szerint a háború e korai szakaszában a világ képet alkothatott a rezsim természetéről, az elkövetett háborús bűnökről: "civileknek álcázzák magukat, civileket használnak pajzsként, megadást színlelve támadják a szövetségeseket". Az elnök méltatta a hadműveletet támogató országokat, többet név szerint is említve kijelentette: "megtiszteltetés, hogy mellettünk állnak." Az elnök megemlítette, hogy "lengyel katonai erők biztosítottak egy tengeri olajfúrótornyot a Perzsa-öbölben, dán tengeralattjáró figyeli az iraki hírszerzést, cseh, szlovák, lengyel, román, bolgár és ukrán erők állnak készen arra, hogy azonnal regáljanak tömegpusztító fegyverrel elkövetett támadásra bárhol a régióban".
Bush beszédével egy időben a Pentagon indítványozta a 4. gépesített gyalogsági hadosztály és más egységek, összesen 30 ezer katona telepítését a Perzsa-öböl térségébe. A szárazföldi erők egyik legkorszerűbb egységeként számon tartott 4. hadosztály katonái az elkövetkező napokban bérelt utasszállító repülőgépeken utaznak a térségbe. Hadfelszerelésük várhatóan a jövő héten érkezik meg Kuvaitba azokon a hajókon, amelyek heteken át a török partok előtt vesztegeltek, s csak nemrég irányították át őket a Szuezi-csatornán át a Perzsa-öbölbe. A hadosztály az eredeti terv szerint török területen át vonult volna Irak ellen, megnyitva az északi frontot, de az ankarai parlament hosszas habozás után nem járult hozzá telepítésükhöz. (MTI)