Megszavazta a tízek EU-csatlakozását az Európai Parlament

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament szerdán strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a tíz új tagország jövő évre tervezett csatlakozását támogató határozatot. Az EU következő bővítése a legjobban előkészített ilyen folyamat az unió eddigi történetében - jelentette ki előzőleg az Európai Bizottság bővítési biztosa.

Günter Verheugen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén ismertette az EU végrehajtó szervének álláspontját tíz ország jövőre esedékes csatlakozásáról a képviselőtestület erről folytatott vitájában. A csatlakozó országok politikai és gazdasági felkészültségével kapcsolatban megállapította, hogy "nem lesz minden tökéletes, számolni kell nehézségekkel", de a bizottság meg van győződve arról, hogy az uniós politikák és programok 25 tagországgal is működőképesek maradnak.
A biztos hangsúlyos igennel válaszolt arra a kérdésre, részt vesznek-e majd az új tagállamok az EU közös kül- és biztonságpolitikájában is. "Azok a problémák, amelyekkel az utóbbi hónapokban szembekerültünk, nem azért merültek fel, mert az új tagországok nem akartak beállni a sorba, hanem azért, mert nem volt válasz arra a kérdésre, milyen közös európai állásponthoz kellene igazodniuk" - mondta.
Nem ilyen egyértelmű a válasz arra a kérdésre, vajon a jelenlegi tagállamok felkészültek-e az újak befogadására. Alapvetően igen, legalábbis technikai szempontból minden fontosabb döntést meghoztak; a bővítés azonban ennél mélyrehatóbb reformokat feltételez, s ezért olyan fontos, hogy az Európa jövőjével foglalkozó konvent munkáját siker koronázza - jelentette ki a biztos.
A brüsszeli bizottság a csatlakozások tervezett időpontja, 2004. május 1-je előtt hat hónappal átfogó jelentést készít a haladásról. Ebben felsorolja majd azokat a területeket is, amelyeken az unió biztonsági mechanizmusokat léptethet működésbe, ha a csatlakozó országok nem teszik meg időben a problémák rendezéséhez szükséges kiigazító intézkedéseket. (MTI)