Jordánia nem működne együtt Ahmed Csalabival

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Jordánia nem fog együttműködni Ahmed Csalabival, akit az Egyesült Államok az új iraki kormány vezetőjének kíván megtenni, mert a királyságban bírósági eljárást indítottak az emigráns iraki vezetővel szemben - jelentette be Marvan al-Moaser jordániai külügyminiszter hétfőn. Az iraki ellenzék legtekintélyesebbnek tartott politikusa nem lesz jelen azon a tanácskozáson, amelyet kedden rendeznek az iraki emigráns és hazai ellenzéki csoportok részvételével.

Al-Moaser külügyminiszter szerint Jordánia számára azért elfogadhatatlan a száműzetésben működő Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) vezetőjének személye, mert Csalabi ellen a hásimita királyságban bírósági eljárást indítottak pénzeszközök eltulajdonításának vádjával. Az ammáni lapok értesülése szerint az Egyesült Államokban tanult és az utóbbi időben Nagy-Britanniában élő, 58 éves Csalabit Jordánia állambiztonsági bírósága azzal vádolja, hogy a Petra bank igazgatótanácsának elnökeként Jordániában 250 millió dollárt tulajdonított el.
Egy korábbi, a brit BBC-nek adott interjújában Csalabi jelentős szerepet követelt az iraki ellenzéki csoportoknak az ország jövőjének alakításában, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy ő maga nem törekszik politikai tisztségre. Legfontosabb célkitűzésének azt nevezte, hogy hazatérése után segítse a társadalom újjáépítését. Az INC vezetőjét az amerikai sajtó tudomása szerint mindenekelőtt a Pentagon támogatja, a washingtoni külügyminisztérium azonban ellenzi politikai szerepvállalását. Egyes értesülések szerint hazai támogatottsága elég csekély.
Ahmed Csalabi vasárnap este a CNN-nek adott nyilatkozatában bejelentette, hogy nem lesz jelen azon a tanácskozáson, amelyet kedden rendeznek az emigráns és hazai ellenzéki csoportok részvételével az Irak déli részén fekvő Násziríja városában, bár az INC azért elküldi képviselőjét az ország jövőjével foglalkozó tanácskozásra. Csalabi a lemondás okát nem közölte, csupán annyit mondott: a tanácskozást az Egyesült Államok kezdeményezte, hogy ismertesse elképzeléseit az iraki átmeneti kormányra vonatkozóan. A keddi násziríjai tanácskozás az első azoknak a találkozóknak a sorában, amelyeket a széles egyetértésen alapuló átmeneti kormány felállítása érdekében terveznek. A részvevők számával kapcsolatban ellentétes értesülések láttak napvilágot, a létszám negyven és száz között mozoghat. (MTI)