Blix: az ENSZ fegyverzetellenőrei készek visszatérni Irakba

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az ENSZ fegyverzetellenőrei két héten belül visszatérhetnének Irakba, ha a Biztonsági Tanács zöld jelzést ad ehhez - jelentette ki Hans Blix, a nemzetközi ellenőrök vezetője.

A BT tizenöt tagjának többsége az ellenőrzés folytatása mellett van, az Egyesült Államok azonban ellenzi az ENSZ-fegyverzetellenőrök visszatérését, s azt hangoztatja, hogy maga kívánja elvégezni ezt a munkát. A Pentagon csütörtökön jelentette be: alkalmazott tíz korábbi ENSZ-fegyverzetellenőrt, hogy segítsék az amerikai kutatásokat.
Hans Blix ennek ellenére úgy vélekedett: egy nap Washington mindenképp üdvözölni fogja, ha az ENSZ fegyverzetellenőrei visszatérnek Irakba. " Az Egyesült Államoknak szüksége van az ENSZ-szakértőkre, hogy bizonyítsa saját vizsgálatainak hitelességét" - fogalmazott a tekintélyes svéd diplomata. "Mindeddig nem találtak tömegpusztító fegyvert Irakban. Úgy vélem, eljön az az idő, amikor az Egyesült Államok hiteles nemzetközi ellenőrzésnek kívánja alávetni azt, amit Irakban talál" - jelentette ki Blix. (MTI)