Irak: tüntetők közé lőttek az amerikai katonák

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Amerikai katonák legalább 13 iraki tüntetőt agyonlőttek hétfő éjszaka a Bagdadtól 50 kilométerre fekvő Fallúdzsában. Egy helybéli szunnita pap szerint a demonstrálók fegyvertelenek voltak. Közben hétfőn feladta magát Amir Mohamed Rasid volt iraki olajipari miniszter, aki a legkeresettebb iraki vezetők - amerikaiak által összeállított - listáján a 47. helyen szerepelt.

Kamal Saker Mahmud szunnita muzulmán pap szerint a fegyvertelen tüntetők hétfő este egy amerikai katonák által elfoglalt helyi iskolához vonultak. Az ott tartózkodó fegyvereseket felszólították, hogy távozzanak, mert ők szeretnék használni az épületet. Válaszul a katonák - a pap szerint - tüzet nyitottak a megmozdulás mintegy 200 résztvevőjére.
A halottak számáról nincs pontos adat: egyes források 13, más ok 17 áldozatról számoltak be. A Reuters szerint több tucatnyian megsebesültek. Az al-Dzsázíra úgy értesült, hogy az amerikaiak elleni tüntetésre hétfő este a helyi imámok buzdították az irakiakat.
Arnold Bray, a 82. légi szállítású hadosztály ezredese viszont arról számolt be, hogy az esti órákban 5-20 éves, géppisztolyokkal felfegyverzett fiatalok tüntettek az iskolánál, és rálőttek az amerikaiakra. A katonatiszt szerint az amerikaiak viszonozták a tüzet, és hét tüntetőt eltaláltak lövedékeikkel. Bray nem erősítette meg az iraki halálos áldozatokról szóló értesülést. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a katonák önvédelemből nyitottak tüzet.
Közben hétfőn feladta magát Amir Mohamed Rasid volt iraki olajipari miniszter, aki a legkeresettebb iraki vezetők - amerikaiak által összeállított - listáján a 47. helyen szerepelt. Rasid 1995-től volt tagja a kormánynak, miniszteri kinevezése előtt ő vezette a hadiipari bizottságot, valamint részt vett a rakétafejlesztési programban is. Felesége, Rihab Taba volt a felelőse az iraki biológiai fegyverkezési programnak. Rasid a tizennegyedik a legfontosabb iraki vezetők között, akik már az amerikai-brit koalíció fogságában vannak. Közülük öten miniszterek, a többiek Szaddám Huszein tanácsadói, illetve a legfelsőbb katonai vezetés tagjai voltak