A brit kormány támogatja London 2012-es olimpiai pályázatát

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A brit kormány csütörtökön bejelentette, hogy támogatja London pályázatát a 2012-es nyári olimpiai játékok megrendezésére. A kormány az eredeti tervek szerint januárban, majd márciusban tette volna közzé döntését, de az iraki háború előkészületei miatt mostanra halasztották a hivatalos bejelentést.

Tessa Jowell, a sportügyekért is felelős brit kulturális miniszter a várható költségekről szólva elmondta: 2,375 milliárd fontos finanszírozási csomagról állapodott meg a londoni főpolgármesterrel. Ebből 875 millió fontot a nagy-londoni tanács fedezne; ennek érdekében - bizonyos jövedelmi határok felett - 20 fonttal emelkedne a városi tanácsnak minden londoni lakos által fizetett helyi adó éves összege. Jowell szerint a legnagyobb hozzájárulás azonban az országos lottójátékból várható: a már létező és a tervezett új lottójátékból a kormány összesen 1,5 milliárd font bevételt vár erre a célra. Nem hivatalos számítások szerint ugyanakkor a járulékos fejlesztési költségeket is beleszámítva összesen legalább 5 milliárd fontot - 1800 milliárd forintot - kell valahonnan előteremteni a szükséges fejlesztésekre.
Csütörtökig London mellett hivatalosan New York, Lipcse, Madrid és Havanna jelezte szándékát a 2012-es nyári játékok megrendezésére, de a következő hetekben további szándéknyilatkozatok várhatók. A kandidálási szándékot július 15-ig kell hivatalosan megerősíteni. A helyszínt 2005-ben, Szingapúrban jelöli ki a NOB. (MTI)