Indonézia: véres harcok Aceh tartományban

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Tizenhárom ember vesztette életét szerdán az indonéziai Aceh tartományban az indonéz kormányhadsereg és a terület függetlenségéért küzdő fegyveres mozgalom tagjai között harmadik napja tartó összecsapásokban.

Tíz polgári személy, két fegyvertelen lázadó és egy kormánykatona vesztette életét a harcokban - számolt be az áldozatokról Tengku Agam, a Szabad Aceh Mozgalom (GAM) nevű szervezet szóvivője. Az indonéz hadsereg szóvivője megerősítette, hogy folyamatban van a hadművelet, az áldozatokról, így esetleges saját veszteségeikről azonban nem közölt adatokat.
Ha a GAM-szóvivő által közölt adatok valósak, a szerdai összecsapások a legvéresebbek azóta, hogy Megawati Sukarnoputri indonéz államfő a múlt hét végén rendkívüli állapotot vezetett be a tartományban és parancsot adott a szakadár mozgalom teljes felszámolását célzó hadműveletre, miután zsákutcába jutottak a szemben álló felek között a japán fővárosban folytatott tárgyalások. A hadművelet kezdete óta - szerdáig - az indonéz katonák legalább tizenkét lázadót öltek meg.
A harcok fellángolása nyomán külföldi vezetők a szakadárokkal folytatott tárgyalások felújítására hívták fel az indonéz kormányt, bár nem bírálták Dzsakarta keménykezű acehi fellépését. (MTI)